Integrovaná doprava existuje na Slovensku už dnes, no v menšom. Napríklad v Bratislavskom kraji. Novinka, ktorá bude mať potenciál motivovať ľudí na prestup z áut do verejnej dopravy, prinesie integráciu na celonárodnej úrovni. Zahŕňať bude vlaky, prímetské autobusy aj MHD v rôznych mestách.

Cestujúcim tak bude stačiť jeden lístok, aby využili všetky tieto druhy dopravy. Ušetria tak čas a bude to pre nich značne pohodlnejšie oproti dnešnému stavu.

Súčasťou plánov ministerstva dopravy je vznik takzvanej Národnej dopravnej autority, ktorá má verejnú osobnú dopravu na Slovensku koordinovať. Autorita sa má starať o cestovné poriadky, tarify či ďalšie dokumenty, ako sú napríklad prepravné poriadky.

Zatiaľ čo jednotný cestovný lístok má začať platiť od 1. januára 2025, autorita by mohla vzniknuť skôr. Plán odklepla vláda, dôležité teraz bude, či navrhovaný zákon o verejnej a osobnej dopravy prejde parlamentom.

Aké budú ceny?

Pre cestujúcich bude určite zaujímavé najmä to, aké ceny bude takýto nový zjednotený lístok ponúkať.

V zahraničí sú časté napríklad modely, pri ktorých cestujúci za určitý ročný či mesačný poplatok získa možnosť využívať celú sieť vlakov a iných verejných spojov v krajine. Môže tak dochádzať nielen za prácou, ale neobmedzený lístok pokryje aj výlety či dovolenky.

Doteraz chýbajúca koordinácia osobnej verejnej dopravy na Slovensku sa prejavila napríklad aj pri zavedení opatrenia v podobe vlakov zadarmo pre študentov a dôchodcov.

Tí sa bezplatných primetských autobusov nikdy nedočkali, keďže ich koordinujú jednotlivé župy samostatne a štát im túto kompetenciu odovzdal bez toho, aby regionálne autobusové spoje skoordinoval.

Zdroj: Aktuality.sk / foto: ZSSK