Zjednotený limit 15-tisíc eur

Novým limitom pre platby v hotovosti na Slovensku sa stane suma 15 tisíc eur. Vzťahuje sa tak na fyzické, ako aj na právnické osoby. Zjednotená hranica platiť bude od 1. júla 2023. Zaniknú tak pôvodné pravidlá - limitom na hotovostné platby bolo doposiaľ 5 tisíc eur pre podnikateľov-fyzické osoby a právnické osoby a najviac 15 tisíc eur pre nepodnikateľov.

Samotné obmedzenie však niekoľko rokov neplatilo. Jeho platnosť sa totiž dočasne pozastavuje v čase mimoriadnej situácie, vojny či napríklad núdzového stavu. Na celom Slovensku je pritom už dlhé mesiace vyhlásená mimoriadna situácia - začalo sa to pandémiou koronavírusu v roku 2020 a neskôr k tomu pribudla vojna na Ukrajine v minulom roku.

Je teda otázne, odkedy sa nový zjednotený limit 15 tisíc eur začne uplatňovať v praxi, upozornil Denník N. Zaujímavosťou je, že poslanci NR SR najnovšie schválili zakotvenie práva na platbu v hotovosti do ústavy. Výnimkou majú byť primerané, resp. všeobecne uplatňované dôvody - ako napríklad bezpečnostné či technické príčiny, píše portál Refresher.

Zdroj: Denník N, Refresher / foto: cz.depositphotos.com