Kráča v stopách unikátnych zákazkových modelov Sweptail a Boat Tail a jeho cenu sa pravdepodobne nikdy nedozvieme. Je však isté, že najnovší produkt musel stáť niekoľko desiatok miliónov libier. Každý zo štyroch kedysi vyrobených kusov Rolls Royce Boat Tail z roku 2017 stál odhadom v prepočte viac ako 23 miliónov eur, takže nový La Rose Noire Droptail bude len ťažko dostupnejší.

Jeho cenovku v prvom rade ovplyvňuje fakt, že nejde o automobil postavený na základoch výbehového kabrioletu RR Down, pretože roadster má úplne nové šasi vyrobené z oceli, hliníka a čiastočne tiež karbónu.

O pohon sa stará klasický vidlicový dvanásťvalec s dvomi turbodúchadlami, má však trochu iné parametre ako vo Phantome (571 koní a 900 Nm). Agregát s objemom 6,75 litra v tomto prípade produkuje 601 koní a 840 Nm, takže aj keď Rolls Royce nezverejnil skoro žiadne technické údaje, predpokladáme, že novinka by mohla zvládnuť akceleráciu z miesta na stovku pod 5 sekúnd a jej maximálna rýchlosť bude zrejme obmedzená na tradičných 250 km/h.

A prečo auto nemá elektromotory, ktoré podľa starších vyjadrení tak dobre zapadali do nenúteného charakteru a ticha značky Rolls Royce? Riaditeľ dizajnu Anders Warming v rozhovore s Autocarom naznačiť, že batériový pohon sa v prípade zákazkových projektov dostane ku slovu o niečo neskôr a navyše V12 bude pohon, s ktorých budú Briti „oslavovať ešte pár najbližších rokov“. Že chcel tento typ motora zrejme zákazník, nikde v oficiálne správe nezaznelo.

Aj keď máte označenie roadster asi spojené s autami polovičnej veľkosti a hmotnosti, na pomery značky nejde o také mohutné auto, ako by sa mohlo zdať. La Rose Noire je dlhé 5,3 metra, široké dva metre a tým pádom je menšie ako elektrické kupé Spectre.

Športový charakter sa konštruktéri a návrhári snažili zdôrazniť možno až zbytočne veľkými výfukovými koncovkami, nechýba odtrhová hrana na veku batožinového priestoru, ktorá uprostred vďaka vybraniu v kapote prechádza v regulárne krídlo či naopak decentný spojler pod predným nárazníkom.

Pozoruhodné tiež je, že „Čierna ruža“ nemá klasickú skladaciu plátennú strechu. Namiesto nej majiteľ (presnejšie povedané nemenovaný manželský pár) dostal odnímateľný strešný panel vyrobený z uhlíkového kompozitu s možnosťou elektro-chromaticky stmaviť strešné okno.

Interiér obložený 1603 drevenými intarziami vznikal dva roky, ručne ho skladal jediný zamestnanec a na aute pracoval len hodinu denne, aby mal istotu, že sa bude na projekt stopercentne sústrediť. Súčasťou kabíny je tiež chladená schránka na šampanské, konkrétne Champagne de Lossy „výnimočného ročníka“, doplnené ručne fúkaným sklom.

Neobyčajný je tiež lak. Bol inšpirovaný ružou Black Baccara vyšľachtenou vo Francúzku, ktorá na prvý pohľad vyzerá, že je čierna, na priamom svetle má ale tmavo červený, bordový nádych. Tento kvet je evidentne blízky manželke majiteľa a nakoniec dal aj meno samotnému automobilu, teda La Rose Noire.

Rolls Royce hovorí, že kvôli tomuto roadsteru vyvinuli nový proces lakovania, ktorý zahŕňa až 150 samostatných krokov. Zloženie základnej farby je tajné, päť vrstiev priehľadného laku dizajnéri potom miešali s trochu iným tónom červenej.

Na zjednodušenej palubnej doske našli dvoje miesto okrem dreva aj unikátne hodiny, konkrétne chronograf Audemars Piguet Royal Oak Concept Split-Seconds GMT Large so samonaťahovacím strojčekom Calibre 4407. Zákazník chcel, aby nezdobili len jeho automobilovú pýchu, takže ich môže vybrať a nosiť na zápästí. Remienok s puzdrom, do ktorého sa chronograf vkladá, je uložený koženom váčku.

Najlepšie na tom je, že automobilka nechala mechanizmus ukotvenia hodín v palubnej doske podrobiť rozsiahlym testom, ktoré mali zabezpečiť, aby sa chronograf pri prípadnej nehode neuvoľnil a posádku nezranil.

Rolls Royce ústami najvyššieho šéfa dodáva, že La Rose Noire Droptail je odpoveďou na otázku, či je možné automobil chápať a vytvoriť ako umelecké dielo. „Odhalenie tohto mimoriadneho roadstera hovorí, že jednoznačne áno,“ dodáva Torsten Müller-Ötvös.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 19 obrázkov

zdroj: Rolls Royce