"Ceny ropy padajú. Z maxima v máji minulého roku z ceny 112 amerických dolárov za barel sme o 40 % nižšie a pod 70 amerických dolárov za barel (ropa WTI)," upozornili analytici Dáta bez pátosu.

"Katastrofické reči o nedostatku ropy a strašenie ropou s cenou za viac ako 100 amerických dolárov a naftou, resp. benzínom za 2 eurá za liter, to bolo k tomuto roku?" pýtajú sa ironicky Dáta bez pátosu s dovetkom, že pesimistické scenáre niektorých analytikov sa nenaplnili.

Zároveň však bolo vo štvrtok už možné badať aj istú korekciu globálnych cien ropy smerom nahor, resp. aspoň zastavenie poklesov po prudších prepadoch v predchádzajúcich dňoch.

Ceny ťahá smerom nahor očakávanie ekonomického rastu Číny, ktorá bude tento rok výrazným svetovým ťahúňom dvíhajúcim spotrebu ropy. Naopak, naďalej rastúce úrokové sadzby, ako aj nepriaznivá situácia vybraných bánk majú na cenovky ropy na svetových trhoch presne opačný efekt.

Ruská ropa pod 50 USD!

Čo sa týka ruskej ropy Ural, tá klesla prvýkrát za dlhé obdobie pod 50 amerických dolárov za barel a kopíruje tak pokles cien ostatných druhov ropy na svetových trhoch.

Dáta bez pátosu preto očakávajú, že sa dá očakávať "ďalší pokles príjmov ruského rozpočtu a viditeľný pokles cien palív na Slovensku".

Samozrejme, ten nepríde hneď, no podľa analytikov si naň budeme musieť počkať v časovom rozmedzí zhruba do 8 týždňov, teda v 2. štvrťroku 2023.

Zdroj: Dáta bez pátosu

Foto: cz.depositphotos.com