Počas najbližších rokov chce koncern Volkswagen výrazne rozšíriť svoju ponuku elektromobilov. Súčasťou chystanej expanzie je trio relatívne lacných vozidiel, ktoré budú primárne určené do mesta. Nadnárodná skupina ich plánuje vyrábať v Španielsku. Uviedla to v rámci tlačovej konferencie, na ktorej ohlásila výstavbu novej továrne v meste Sagunto v rámci 10-miliardovej investície.

VW chce na španielskej pôde v prvom kvartáli roka 2023 začať budovať veľkú fabriku na batérie elektrických áut. Investovať do nej má viac než 3 miliardy eur, pričom prácu tam postupne nájde vyše 3-tisíc ľudí. Závod neďaleko Valencie bude ročne vyrábať akumulátory s kapacitou 40 GWh. Hotový má byť v roku 2026, pričom bude zásobovať automobilky v mestách Martorell a Pamplona.

Tri novinky na skrátenej platforme MEB

Tieto koncernové továrne majú už od roku 2025 montovať príbuzné elektromobily značiek Cupra, Škoda a Volkswagen, ktoré si zatiaľ môžeme pozrieť na skiciach. Postavené budú na skrátenej verzii platformy MEB. Španielsky model má vychádzať z konceptu UrbanRebel, ktorý mal premiéru vlani. Ten český sme zatiaľ mohli vidieť len na nejasnej upútavke.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Nemeckého zástupcu trojice príbuzných predznamenala štúdia ID. Life, ktorú však podľa zákulisných správ čakajú zásadné dizajnové zmeny pod taktovkou Jozefa Kabaňa. Aktuálne zverejnený náčrt ich potvrdzuje. Prísne hranaté tvary sú minulosť, vozidlo nakoniec asi dostane vzhľad bližší modelu ID.3 stojacemu o kategóriu vyššie. Viac detailov by sme sa mali dozvedieť v priebehu tohto roka.