Chcú znížiť nehodovosť u mladých

Keďže prezident koncom augusta podpísal aktualizovaný zákon, zmeny začnú pre vodičov platiť od januára 2024. Česko zavádza dve zásadné novinky pre začínajúcich vodičov: možnosť riadiť auto od 17 rokov pod dohľadom mentora a vodičák na skúšku po dobu 2 rokov od získania prvého vodičského oprávnenia.

„Oba tieto nástroje fungujú v mnohých európskych krajinách, kde preukázateľne prispievajú k zníženiu nehodovosti u začínajúcich vodičov. Je najvyšší čas začať ich využívať aj u nás,“ povedal český minister dopravy Matin Kupka. Ako uvádza portál Pravda.sk, v praxi to znamená, že uchádzači o získanie vodičského oprávnenia v Česku budú môcť začať s kurzom už vo veku 15 a pol roka. Mentor bude sprevádzať vodiča do veku 18 rokov. Čo sa týka dvojročnej skúšobnej lehoty, tá platí bez ohľadu na rok narodenia vodiča.

Novela taktiež umožní vodičom na vybraných úsekoch českých diaľnic jazdiť za dobrého počasia rýchlosťou až 150 km/h. Ministerstvo dopravy má vyhliadnuté tri úseky s vhodnými podmienkami, kde by mohli zaviesť 150ku. Ten najpreferovanejší z nich sa má nachádzať na juhočeskej diaľnici D3. Zvyšovanie maximálky na českých diaľniciach sa má stať realitou do dvoch rokov.

Zdroj: mdcr.czPravda.sknovinky.cz