Kontroverzný experiment

V Japonsku, kde je povolená hranica alkoholu za volantom do 0.15 mg na liter v dychu vodiča, sa jazda pod vplyvom neberie na ľahkú váhu. Autoškola v meste Fukuoka najnovšie ponúka študentom rovno alkohol pred jazdou, a to dokonca s požehnaním polície. Kurz pozostáva zo šoférovania po náročnej trati s úzkymi zákrutami. Najprv v triezvom stave a následne po aperitíve.

Mladá novinárka Mainichi Shimbun takýto vodičský kurz absolvovala – do hodiny musela vypiť pivo, víno aj pohárik pálenky. „Hoci mám studené ruky a srdce mi búši, cítim sa v poriadku a schopná šoférovať,“ povedala, hoci dávkovač alkoholu ukazoval hodnoty výrazne prekračujúcej povolenú hranicu alkoholu. Inštruktor zasiahol a jazdu tesne pred ostrou zákrutou prerušil – novinárka totiž bez toho, aby si to uvedomila, išla príliš rýchlo.

Takéto experimentovanie s alkoholom v autoškole prišlo ako reakcia na dopravnú nehodu, ktorá pred 17 rokmi otriasla mestom Fukuoka. Zomreli tri deti jednej z rodín. Zabil ich opitý vodič. Muž v reakcii na tragickú udalosť ubezpečoval: "Myslel som si, že viem veľmi dobre šoférovať."

Zdroj: Heute.at