Pôvodne bola pritom pri "starých" papierových testoch neúspešnosť na výraznej nižšej úrovni - v priemere dosahovala 12 percent. Dá sa preto povedať, že zatiaľ čo dnes zhruba každý piaty adept teoretickú skúšku v autoškole nezvládne, v minulosti to bol jeden z 8-9 uchádzačov. Agentúre TASR sprostredkovala štatistiky hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Policajti sa sú s novými testami zavedenými od 1. apríla 2023 spokojní. „Policajný zbor je z komplexného hľadiska spokojný s priebehom vykonávania teoretických skúšok elektronickým skúšobným testom z dôvodu zvýšenia počtu vyskúšaných žiadateľov, zefektívnenia činnosti skúšobného komisára a objektívnosti teoretickej skúšky, ako aj zvýšenia úrovne vzdelávania žiadateľov o udelenie vodičského oprávnenia v autoškolách,“ skonštatovala hovorkyňa.

Menej korupcie, viac bezpečnosti

Slovenská polícia si od nových testov sľubuje, že prispejú k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky a zároveň majú zamedziť korupcii pri teoretických skúškach pre žiakov autoškoly. Staré papierové testy sa dnes už týkajú len tých uchádzačov o vodičák, ktorí absolvovali prvú skúšku pred aprílom 2023. Nová skúška prebieha elektronicky, žiaci sa musia pre jej vykonanie dostaviť na dopravný inšpektorát. Modelové testy pre autoškolu 2023 zverejnilo ministerstvo vnútra, aby tak umožnili uchádzať lepšie sa na skúšky pripraviť.

Zdroj: TASR / foto: Sme.sk