Rozdiel sa zmenšil. Výrazne

Ak momentálne potrebujete natankovať benzín (klasickú "95ku"), pripravte si v peňaženke viac peňazí, pretože jeho cena sa prehupla cez hranicu 1,70 eura za liter a má potenciál ešte aspoň o pár eurocentov podrásť. Nafta sa pohybuje cenovo na úrovni okolo 1,63-1,64 eura za liter. 

Zaujímavosťou je, ako sa scvrkol cenový rozdiel medzi týmito dvoma palivami. Úvodom júna bol rozdiel 17 centov v prospech dieselu, no teraz sa karta obrátila a nafta zdražuje rýchlejšie ako benzín, hoci je stále cenovo dostupnejšia.

Na túto skutočnosť upozornil portál TVnoviny.sk. „Dôvodom je výraznejší rast veľkoobchodných marží v prípade nafty. Momentálne sú u nafty o 9 dolárov vyššie oproti benzínu, keďže je vyšší globálny dopyt po nafte,“ cituje portál TVnoviny.sk analytika Borisa Tomčiaka.

Platí pritom, že ázijské krajiny už tlačia dopyt po nafte smerom nahor, a to v rámci prípravy na vykurovaciu sezónu. Naopak, koniec hlavnej dovolenkovej sezóny stlačí dopyt po palivách smerom nadol, čo by mohlo z pohľadu vodičov pozitívne zaúradovať a znížiť tlak na rast cien na čerpacích staniciach najmä pri benzíne.

Dá sa počítať s tým, že cenový rozdiel medzi dvomi najbežnejšími palivami sa v priebehu nasledujúceho obdobia ešte viac zmenší.

Ceny PHM by teraz mohli prestať rásť alebo aspoň rásť miernejšie, no odborníci s ich poklesom nateraz príliš nepočítajú. „Benzín by sa mal pohybovať na úrovni euro sedemdesiatpäť, prípadne sa blížiť k euru osemdesiat. A v prípade nafty by sa jej cena mala pohybovať na úrovni euro šesťdesiatpäť,“ uviedol analytik Dominik Hapl pre TVnoviny.sk.

Zdroj: TVnoviny.sk / foto: cz.depositphotos.com