Aj naše nedávno bilancovanie 30 rokov slovenských ciest jednoznačne potvrdilo, že jazdíme omnoho bezpečnejšie ako kedysi a pripísať to môžeme i moderným technológiám a inováciám. Tie sa nevyhýbajú ani povinnej výbave vozidiel, čo potvrdzuje najnovšie príklad Španielska. Od roku 2026 tam bude na cestách povinný oranžový maják V16, ktorý nahradí dnešné výstražné trojuholníky.

Španieli majú od nových majákov V16 veľké očakávania čo sa týka bezpečnosti cestnej premávky.

O čo presne ide?

Zámer Španielov je jasný. Keďže výstražný trojuholník bol nielen pomocníkom na cestách, ale manipulácia s ním pričasto spôsobovala aj nebezpečné situácie či rovno nehody, krajina sa rozhodla pre modernejšie riešenie.

Cestný bezpečnostný maják je zariadenie, ktoré v prípade nehody a problémov na ceste poskytuje 360-stupňové blikajúce núdzové svetlo a tým varuje ostatných vodičov. Keď je maják aktivovaný, nielenže vyžaruje blikajúce svetlo s vysokou intenzitou, ale zároveň vyšle núdzový signál na centrálu tamojšieho ministertva dopravy a to už dokáže upovedomiť záchranné zložky. Maják tak urýchli príchod záchranných zložiek na miesto nehody a v praxi umožní lepší, centralizovanejší manažment nehodových udalostí.

Navyše, informáciu o polohe auta získajú aj ostatní účastníci cestnej premávky, čo má zvýšiť ich ostražitosť pri prechádzaní rizikovým úsekom, kde sa stala nehoda.

Nestarnúca klasika či prežitok? Španieli spečatili osud výstražných trojuholníkov. Inšpirovať sa môžu aj ďalšie krajiny EÚ.

V16 umožňuje ostatným, aby videli vozidlo zo vzdialenosti 1 km, a to vraj bez ohľadu na poveternostné podmienky: dážď, sneh alebo hmla. Prístroj je vhodný pre všetky typy vozidiel vrátane napríklad skútrov či kabrioletov.

Španielsko povolilo dve možnosti upevnenia V16 na auto. Buď s využitím tradičného magnetu alebo prostredníctvom priľnavého systému, spresňuje oficiálna dokumentácia. Krajina si od novinky sľubuje, že získa náskok v zavádzaní nových technológií na pôde EÚ. Je skutočne možné, že Brusel či jednotlivé členské krajiny únie takúto inováciu skôr či neskôr zavedú - platí to samozrejme o to viac, keď by sa maják na španielskych cestách osvedčil.

Oranžový maják V16 má chrániť životy motoristov jednoduchou inštaláciou.

Vodičom pribudne nová povinnosť - maják si budú musieť nielen zakúpiť, ale zároveň sa i starať o to, aby bol neustále pripravený "do akcie". Výdrž baterky má poskytnúť minimálne 2 hodiny nepretržitej prevádzky, píše sa v oficiálnych špecifikáciách.

Na webe sme našli aj eshop predávajúci zariadenie V16, ktoré má byť podľa pripojených informácií certifikované ministerstvom dopravy Španielska. Jeho cena je na úrovni necelých 19 eur. Španieli môžu maják V16 využívať na cestách už dnes, hoci pre domáce i zahraničné autá v krajine to bude povinné až od roku 2026.

Zdroj / foto: EC / Erumvial

PRIVÍTALI BY STE KONIEC VÝSTRAŽNÝCH TROJUHOLNÍKOV A ZAVEDENIE ORANŽOVÝCH MAJÁKOV AJ U NÁS?
  • Určite áno ( 78% )

     

  • Skôr áno ( 3% )

     

  • Skôr nie ( 4% )

     

  • Určite nie ( 15% )

     

Odpovedalo 3655 ľudí