Jazdec sa uisťuje, či som dobre pripútaný, naskakuje zelená a pohýname sa z boxov. Zvuk motora sa mi ako šelma pustená z reťaze derie do uší bez ohľadu na to, že ich zakrýva prilba. Mustang sa rúti k prvej zákrute, jazdec prudko brzdí a reže prvé esíčko. Napriek utiahnutým pásom ma odstredivá sila v každej zákrute vynáša zo sedadla. Profesionálny pretekár za volantom sa, naopak, na svojom sedadle ani nepohne. Na takéto „jemné“ prechody zákrutami je očividne zvyknutý. Po pár kolách odbočíme do boxov a ja vystupujem. Som zvedavý, či aj mne žiaria oči...

Race taxi, alebo jazda v pretekárskych autách s profesionálnymi jazdcami, bola jednou z atrakcií, ktorú si mohli užiť účastníci Veľkej ceny OMV. Zúčastnilo sa na nej 84 ľudí, ktorých vybrali zo zoznamu zaregistrovaných súťažiacich. Jedinou podmienkou registrácie bolo natankovanie paliva MaxxMotion. Okrem Race taxi si mohli účastníci z pozície spolujazdca vyskúšať aj driftovanie a ako vodiči absolvovať off-roadovú trať na terénnych autách. Priamo medzi sebou súťažili na motokárach a v jazde zručnosti.

O dobrú náladu sa počas celého dňa staral motocyklový pretekár Ivan Jakeš. Ten trénoval na motokárach a snažil sa vyhecovať pred súbojom, v ktorom ho čakal skúsený Martin Homola. Ten má predsa len väčšie skúsenosti s motokárami a tak za ním Jakeš aj napriek poctivému tréningu napokon tesne zaostal. S výsledkom bol však spokojný. „Myslel som si, že to bude zásadný rozdiel, že to bude hanba,“ povedal po súboji titanov.

Všetkých 84 účastníkov odchádzalo po nabitom programe spokojných, ale piati z nich mali o jeden poriadne veľký dôvod na radosť viac, pretože budú môcť celý rok tankovať zadarmo! Ak ste to nestihli, nezúfajte. „Veríme, že sa podobná akcia bude opakovať,“ povedala nám Ľubica Slabejová zo spoločnosti OMV.