1) Konštrukčná modrá: farba sveta prírody vytvorená technológiou lakovania

Keď sa pozriete na žiarivú modrú farbu tropického motýľa, intenzívna farba, ktorú vidíte, sa v skutočnosti nenachádza v jeho krídlach. Je vytvorená tým, ako tento hmyz odráža svetlo. Takto vznikla takzvaná konštrukčná modrá – farba laku vyrobená pomocou pigmentu, ktorý obsahuje mikročastice imitujúce odraz svetla, čo je jav, ku ktorému dochádza vo svete prírody. Pozrite sa na model LC priamo a uvidíte, že jeho modrá farba je výrazne žiarivá. Uhnite pohľadom nabok a farebný odtieň viditeľne stmavne – a tento efekt zvýrazní dramatické krivky vozidla. Proces nanášania farieb je taký zložitý, že denne je možné nalakovať iba tri vozidlá a výroba bola obmedzená iba na 300 kusov ročne.

2) Vretenovitá mriežka chladiča: interpretácia charakteristického dizajnového prvku značky Lexus

Vretenovitá mriežka chladiča je dizajnový prvok každého nového vozidla značky Lexus, pričom každá z nich je vytvorená tak, aby zachytila podstatu charakteru každého modelu. Pokiaľ ide o kupé LC, mriežka sa skladá zo stoviek samostatných blokových tvarov, ktoré tvoria sieťovinu s výrazným 3D efektom. Tento vzorec pri pohľade zdola nahor mení veľkosť i vizuálne napätie. Dizajn samotný nie je izolovaný, ale v skutočnosti vytvára dynamické línie, ktoré prechádzajú späť cez karosériu k zadnej časti vozidla. A ak ste vnímaví voči detailom, všimnete si, že chrómovaný vonkajší rám mriežky sa netiahne cez hornú časť, ale nachádza sa tu zlom, ktorý vťahuje do vretenovitej konštrukcie samotnú kapotu.

3) Svetlomety LED: nádherný kompaktný jas

Pre model LC vytvorili ultrakompaktné svetlomety LED pomocou novej technológie šošovky PES (Polaric Ellipsoid System), ktorá má o viac ako polovicu menší priemer ako bežná žiarovka LED. Hoci sú malé, poskytujú vynikajúce osvetlenie a umožňujú vytvorenie štíhlych a elegantných jednotiek svetlometov. Každá z nich obsahuje tri svetlometné žiarovky LED a svetlá na denné svietenie usporiadané do charakteristického tvaru svetelného rukopisu značky Lexus.

4) Obloženie dverí: dizajnová dokonalosť

Vplyv dizajnu modelu LC sa neobmedzuje iba na jeho dramaticky pôsobiacu karosériu. Rovnakú pozornosť venovali zdokonaleniu kabíny, najmä obloženia dverí. To má riasený efekt s plynulými, hlboko vrytými líniami, ktoré vytvárajú atraktívnu tieňohru. Chrómované detaily a kontrastné materiály použité na čalúnenie dodávajú interiéru vyššiu dotykovú kvalitu a prispievajú k luxusnému charakteru vnútorného prostredia.

5) Kľučky dverí: funkčná krása

Zapustené kľučky dverí do karosérie použili v Lexuse prvýraz. Keď sú dvere zatvorené, z ich povrchu nič nevyčnieva, takže nič neprerušuje tvarované línie karosérie ani nemá vplyv na aerodynamický výkon vozidla. Po stlačení kľučky sa povrch dverí bezprostredne pod ňou na 15 sekúnd osvetlí; keď sa dvere zatvoria, svetlo jemne zoslabne a nakoniec zhasne.

6) Zadné vetracie otvory: aerodynamické detaily

Je obvyklé myslieť si, že vetracie otvory automobilu sú potrebné na chladenie, ale v prípade modelu Lexus LC majú svoju úlohu aj pri vylepšovaní jeho aerodynamického výkonu. Zadné prívody vzduchu sú umiestnené hneď za dverami a vyhladzujú prúdenie vzduchu po bočných stranách vozidla, takže dochádza k menšiemu rušeniu a hluku. Vodič má vďaka tomu pocit lepšieho kontaktu zadných pneumatík s vozovkou a zároveň to prispieva k vynikajúcemu ovládaniu a jazdnému výkonu vozidla.


7) Manhattan Orange: farba západu slnka nad New Yorkom

Spoločnosť Lexus predstavila pre rok 2020 zaujímavý nový farebný odtieň interiéru kupé LC. Volá sa Manhattan Orange a je inšpirovaný javom známym ako „Manhattanhenge“ – svetoznámym svetelným efektom, ktorý vzniká pri západe slnka nad ulicami New Yorku. Ide o uchvacujúci prírodný úkaz, ku ktorému dochádza dvakrát za rok, keď sa zapadajúce slnko nad newyorskou štvrťou Manhattan dostane do jednej línie s východo-západnou orientáciou ulíc mesta a jeho kotúč sa ocitne presne uprostred vysokých mrakodrapov. Oranžová farba inšpirovaná týmto javom vytvára vo vnútri kupé LC exkluzívny a avantgardný pocit.
 

8) Samoprenikajúce nity: inovácia na výrobnej linke

Samoprenikajúce nity, ktoré sa používajú na výrobu kupé LC síce nevidíte, ale určite oceníte ich výhody, vďaka ktorým je vozidlo pevnejšie a tuhšie. Tieto vlastnosti sú zásadné na zaistenie citlivého ovládania a lepšej ochrany pri náraze. Nity sú inovatívnou metódou bezpečného spájania rôznych kovov tam, kde nie je možné použiť bežné zváranie. V modeli LC sa použili na spojenie hliníka a ocele v spodnej časti vozidla a sú umiestnené pomocou laserových vodičov, ktoré zabezpečili dokonalú presnosť.

9) Radiace páčky: lepšie prepojenie s jazdou

Dizajn radiacich páčok, ktoré umožňujú vodičovi ovládať radenie prevodových stupňov, dostal špeciálnu pozornosť. Zhotovujú sa v studenom taktilnom horčíku a tvarujú sa tak, aby ruke pasovali vždy keď má vodič ruky na volante v rôznych polohách.

10) Materiály karosérie: podpora pevnosti, úspora hmotnosti

Je dôležité použiť správny materiál na správnom mieste, a preto sú kapota a predné krídla vyrobené z hliníka, ktorý šetrí hmotnosť a znižuje riziko zranenia chodcov. Na dverách je zasa použitá zmes materiálov, ako napríklad kompozit z uhlíkových vlákien tvarovaný do plechu (CSMC) a hliník. Takouto konštrukciou sa ušetrí približne polovica hmotnosti dverí bežného automobilu, čo v modeli LC prispieva k nízkemu ťažisku a vynikajúcej ovládateľnosti.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

Zdroj: Lexusnews.eu