Predtým, než sa v tomto článku dočítate niečo viac o možných pripoisteniach, ktoré si viete ku svojmu povinnému zmluvnému poisteniu zabezpečiť, je potrebné ozrejmiť aj to, čo vlastne PZP je a čo obnáša?

PZP je základná forma poistenia, ktorá kryje tretie osoby

To v praxi znamená, že vás chráni v prípade, že spôsobíte dopravnú nehodu a teda pokryje škody, ktoré spôsobíte vy svojím vozidlom inému vozidlu, majetku a osobám. Toto poistenie je nevyhnutné na legálne prevádzkovanie vozidla vo väčšine krajín, a teda je to povinné zo zákona aj na Slovensku. Pokiaľ si chcete vypočítať najvýhodnejšie PZP, vďaka PZP kalkulačke si môžete pár klikmi vyrátať, koľko by vychádzala poistka pre vaše vozidlo. No a vďaka nej si taktiež môžete porovnať ceny a ponuky jednotlivých poisťovní, a uzavrieť si tak PZP tam, kde je to pre vás najvýhodnejšie. Avšak ku každej jednej poistke si môžete v jednotlivých poisťovniach vybrať aj pripoistenia, ktoré vám dajú ešte väčší pocit bezpečia na cestách. 

Pripoistite si čelné sklo

Pokiaľ nemáte pripoistenie skiel, je pravdou, že poisťovňa vám vie preplatiť takúto škodu aj z PZP, avšak v tomto prípade je pravda taká, že len v prípade, pokiaľ viete, kto je vinníkom. No a v prípade, že ste niekde na diaľnici alebo v iných prípadoch, je veľmi ťažké vôbec určiť, kto je skutočným vinníkom. Ak chcete, aby ste mali výmenu skla preplatenú poisťovňou, musíte mať uzavreté havarijné poistenie, alebo stačí, ak si pripoistíte čelné sklo ku svojmu PZP. Toto pripoistenie sa však nemusí vzťahovať len na čelné sklo, ale viete si zabezpečiť aj pripoistenie všetkých skiel na svojom aute. Avšak úplným základom je mať aspoň pripoistené čelné sklá, ktoré majú vyššiu pravdepodobnosť poškodenia.

Ach tie výtlky

Asi by sme klamali, keby sme povedali, že toto pripoistenie je zbytočné. Dobre vieme, v akých stavoch sú niektoré cesty. No a okrem toho, ani čas po zime nikdy neteší žiadneho vodiča, nakoľko sú po nej cesty ešte v horšom stave. Takže kľučkovanie a vyhýbanie sa výtlkom je niekedy skutočne veľmi náročné. A žiaľ nejeden vodič na výtlky doplatil. Práve vďaka pripoisteniu proti výtlkom sa ich však nemusíte až tak obávať, pretože v prípade, že vám spôsobia nejakú škodu na disku a pneumatike vám poisťovňa tieto škody alebo ich časť pokryje.

Stret so zverou

Pokiaľ so svojím vozidlom jazdíte prevažne len po meste, zrejme vám toto pripoistenie nebude veľmi potrebné, avšak pokiaľ jazdíte často dlhšie vzdialenosti, a po cestách, na ktorých je zvýšené riziko prebehnutia zveri, rozhodne by ste mali nad týmto pripoistením pouvažovať. Také stretnutie so srnkou či jeleňom môže pre auto dopadnúť dosť katastrofálne, a už v podstate ani taký stret so zajacom či líškou nie je žiadna sranda. Takže vďaka pripoisteniu budete krytý v prípade poškodenia vozidla. Avšak, čo sa týka uzatvárania tohto pripoistenia, sa v drvivej väčšine stretnete s pojmom “spoluúčasť”. Tento pojem označuje čiastku, ktorou budete musieť prispieť na opravu vášho vozidla. Spoluúčasť môže byť buď percentuálna, alebo ako fixná suma.

Krúpy, povodne, zemetrasenia a iné živelné udalosti?

Sú niektoré udalosti v živote, ktoré jednoducho neovplyvníte. A to je napríklad aj počasie. Hlavne v lete sa už veľmi často stretávame s krúpami, na mnohých miestach hrozia povodne, máme silné búrky, a tak ďalej. Pokiaľ nemáte uzatvorené havarijné poistenie, tak v takýchto prípadoch vás tieto škody na vozidle rozhodne nemilo prekvapia. A často sú náklady na opravu poriadne vysoké. V rámci pripoistenia svojho vozidla proti živlom, ako sú napríklad požiar, hurikány, ťarcha snehu, zosuv pôdy, pád skál, pád lavíny, zemetrasenie a podobne, vám tieto škody preplatí poisťovňa. Tento typ pripoistenia sa však najviac oplatí hlavne tým majiteľom vozidiel, ktorí parkujú svoje auto vonku. 

Rozšírte si asistenčné služby

Asistenčné služby máte samozrejme v cene takmer každého jedného povinného zmluvného poistenia. Avšak tieto asistenčné služby sú v týchto poisťovniach často len tie najzákladnejšie. Každý jeden vodič má možnosť pripoistiť si rozšírené asistenčné služby, ktoré poskytujú vyššie limity krytia alebo poskytujú väčší rozsah služieb. V niektorých poisťovniach sú základné asistenčné služby len napríklad na území Slovenska. Takže v prípade, že jazdíte so svojím autom veľmi často a predovšetkým aj do zahraničia, je rozšírenie asistenčných služieb vhodným pripoistením v prípade vzniknutia nejakých problémov. Pozrite si vďaka porovnávaču PZP vaše poistenie vozidla a porovnajte si či máte pre svoje auto uzatvorené skutočne výhodné PZP aj s doplnkovými službami zahrnutými v cene.

Pripoistite sa ako vodič a taktiež aj svoju posádku

Týmto pripoistením sa zabezpečuje, že v prípade tragických udalostí na ceste majú vodič a jeho spolujazdci dodatočnú ochranu, ktorá im môže poskytnúť potrebnú pomoc a podporu v náročných časoch. Je to investícia do bezpečnosti a pokoja pre všetkých cestujúcich, ktorá môže mať obrovský vplyv na ich životy a životy ich blízkych. Takže toto pripoistenie v podstate pokrýva ľudský život. Investícia doň je preto veľmi dôležitá a podstatná. Jeho účelom je poskytnúť finančnú podporu v prípade smrti alebo trvalých následkov u vodiča či ostatných členov posádky. Niektoré poisťovne poskytujú tento typ pripoistenia ako súčasť základného balíka PZP, čo je samozrejme veľké plus.

Krádež vozidla

Krádež vozidiel nie je žiadna rarita, je to skutočnosť, niečo čo sa deje okolo nás. Ale aj práve voči krádeži vozidla a jeho neoprávnenému použitiu sa môžete pripoistiť a byť tak krytý v prípade, že sa tento zlý sen stane realitou. Ak sa niečo takéto stane, poisťovňa nebude platiť celú kúpnu cenu vozidla. Namiesto toho sa určí hodnota vozidla v čase, keď sa stratilo, a podľa tejto hodnoty sa určí výška vyplatenia škody. Táto hodnota je stanovená poisťovňou na základe ich databázy. Dôležité je si uvedomiť, že existuje určitá maximálna suma, do ktorej poisťovňa vyplatí škodu. To znamená, že ak hodnota vášho auta presiahne túto sumu, poisťovňa vám nevyplatí viac ako dohodnutú maximálnu sumu. Preto je dôležité poznať sumu, na ktorú máte vozidlo poistené.

Zabezpečte si právnu pomoc

Pokiaľ v niektorých veciach nelietate, nie je nikdy na škodu mať nejakú právnu pomoc v prípade, že nastanú nejaké problémy. Ku svojmu PZP si môžete zabezpečiť aj právnu pomoc, ktorá vám pomôže v rôznych situáciách, napríklad s prekladom právnych dokumentov, tlmočením v zahraničí a komunikácia s políciou či svedkami, vymáhaním pri spôsobených škodách, zastupovaním v priestupkovom, správnom a trestnom konaní, poskytovaním právnej pomoci v prípade priestupku alebo po dopravnej nehode a podobne.

Zabezpečte si právnu pomoc

Pokiaľ v niektorých veciach nelietate, nie je nikdy na škodu mať nejakú právnu pomoc v prípade, že nastanú nejaké problémy. Ku svojmu PZP si môžete zabezpečiť aj právnu pomoc, ktorá vám pomôže v rôznych situáciách, napríklad s prekladom právnych dokumentov, tlmočením v zahraničí a komunikácia s políciou či svedkami, vymáhaním pri spôsobených škodách, zastupovaním v priestupkovom, správnom a trestnom konaní, poskytovaním právnej pomoci v prípade priestupku alebo po dopravnej nehode a podobne.

Pripoistite si batožinu

Batožinu si môžete pripoistiť takmer v každej jednej poisťovni a toto pripoistenie platí pre stratu, krádež, zničenie a poškodenie batožiny. Z hľadiska položiek by toto pripoistenie malo pokryť takmer všetko, ako sú oblečenie, obuv, kozmetické prípravy a pomôcky, okuliare, športová výbava, foťáky, kamery, doklady, autosedačky, kočíky a ďalšie.

foto: unsplash.com