Organizátori európskeho podujatia Auto roka nedávno zverejnili mená 39 kandidátov, ktorí sa dostali do výberu pre ročník 2022. Dnes túto selekciu zúžili. Anketa tak pozná svojich finalistov, ktorých je už tradične sedem. Zloženie tejto skupiny je naozaj netradičné.

O titul sa po prvýkrát pobijú najmä elektrické modely. Ich zastúpenie počas ostatných rokov stúpalo, nadchádzajúci ročník však bude prelomový. Do finálovej zostavy sa totiž dostalo jedno jediné vozidlo poháňané spaľovacím motorom. Je ním Peugeot 308 tretej generácie. Francúz zostal ako sám vojak v poli, všetci jeho konkurenti sa spoliehajú na batérie.

Do finálovej sedmičky sa prepracoval španielsky hatchback Cupra Born i americký crossover Ford Mustang Mach-E. Južná Kórea má v ohni hneď dve želiezka, do súboja sa zapoja koncernoví príbuzní Hyundai Ioniq 5 a Kia EV6. Súčasťou selekcie je aj francúzsky Renault Mégane E-Tech Electric. V skupine nechýba ani zastúpenie Česka, posledným členom skupiny je Škoda Enyaq iV.

Výsledky sa dozvieme 28. februára

Za týmto výberom stojí medzinárodná porota zložená zo 60 motoristických novinárov, ktorí pochádzajú z 23 krajín Európy. Hlasovať budú aj o celkovom víťazovi. Čaká ich to koncom februára, pričom vyhlásenie výsledku je naplánované na posledný deň mesiaca. S tradičným programom otvárajúcim ženevský autosalón sa neráta. Výstava je totiž pre pandémiu opäť zrušená a svoje brány neotvorí už tretíkrát po sebe.

Cupra Born

Ford Mustang Mach-E

Hyundai Ioniq 5

Kia EV6

Peugeot 308

Renault Mégane E-Tech Electric

Škoda Enyaq iV