Spomínanú porotu tvorí viac ako 100 automobilových novinárov z 32 krajín. Tí následne vyberajú nielen svetové auto roka, ale tiež svetové elektrické auto, luxusné či športové vozidlo. V minulom článku sme vám predstavili zoznam finalistov všetkých kategórii, ktorí sa teraz zúžil na tri modely v každej z nich. 

Svetové auto roka: BMW X1/iX1, Hyundai Ioniq 6, Kia Niro

Svetové elektrické auto: BMW i7, Hyundai Ioniq 6, Lucid Air

Svetové luxusné auto: BMW radu 7/i7, Genesis G90, Lucid Air

Svetové športové auto: Kia EV6 GT, Nissan Z, Toyota GR Corolla

Svetové mestské auto: Citroën C3, ORA Funky Cat/Haomao, VW Taigo/Nivus

Svetový automobilový dizajn: Hyundai Ioniq 6, Land Rover Range Rover, Lucid Air

Získa titul opäť Hyundai?

Pochopiteľne najväčšiu šancu na zisk niektorej z trofejí v tomto ročníku má Hyundai Ioniq 6 a Lucid Air, ktoré sa do finálovej trojice prebojovali až v troch kategóriách. Samotné najvyššie hodnotenie však môže získať len Hyundai.

Slušné šance na úspech má aj BMW i7, ktoré zabojuje v kategórii elektromobilov i luxusných vozidiel. Všetky oči sa však budú upínať najmä na hlavnú kategóriu, teda Svetové auto roka 2023, kde Ioniq 6 vyzve BMW X1/iX1 a Kiu Niro. Tá mimochodom pred pár dňami získala ocenenie Svetové ženské auto roka 2023.

Vlani sa víťazom hlavnej ankety stal Hyundai s elektromobilom Ioniq 5, a tak ho tento rok budú chcieť ostatné automobilky nepochybne zosadiť z trónu. Okrem toho tento model vyhral aj titul elektrické auto roka a prvé miesto bral i za najlepší dizajn. Rovnaký úspech sa môže tento rok podariť aj jeho súrodencovi, modelu Ioniq 6.