Jeho technický um a vodcovské schopnosti pomohli položiť základy firmy, ktorá postupne vyrástla na jednu z najuznávanejších spoločností sveta. „Kiičiro Toyoda dokázal predvídať a inovovať ako málo ľudí v histórii, čo ukazuje jeho významný prínos pre celý automobilový priemysel. Je nám cťou, že ho môžeme uviesť do Automobilovej siene slávy spolu s členmi prijatými v roku 2018,“ komentoval Ramzi Hermiz, prezident a generálny riaditeľ Shiloh Industries a súčasne predseda výboru Automobilovej siene slávy. Uvedenia do Automobilovej siene slávy spojeného so slávnostným udeľovaním cien sa zúčastnil tím vedúcich pracovníkov Toyota Motor Corporation, na čele s predsedom správnej rady Takešim Učijamadom.

„Amerika mala pre Kiičira zvláštny význam. Ohromil ho počet automobilov, ktoré bolo možné koncom 20. rokov minulého storočia v amerických mestách stretnúť, čo v ňom vyvolalo odhodlanie vybudovať automobilový priemysel aj v jeho materskej krajine. Ako jeho následník a vnuk som veľmi vďačný a hrdý na to, že Kiičiro bol v Amerike uvedený do Automobilovej siene slávy,“ komentoval Akio Toyoda, prezident Toyota Motor Corporation. „Kiičiro výrazne zmenil obchodný model Toyoty od automatických tkáčskych stavov k automobilom bez toho, aby sa nechal obmedzovať predchádzajúcimi úspechmi. Keďže toto uvedenie prichádza v čase, keď naše odvetvie čelí zásadným premenám, tak by nám dnes asi povedal, aby sme svojou usilovnou prácou pomohli celému odvetviu revolučným spôsobom zmeniť budúcu mobilitu, aj keby sa v najbližšej dobe nedostavili úspechy. Uvedenie môjho dedka a nášho zakladateľa do Automobilovej siene slávy si hlboko cením,“ doplnil.


Slávnostné podujatie oživila prezentácia repliky vozidla Toyoda AA z roku 1936, zapožičaného z Petersenovho automobilového múzea v Los Angeles. Model Toyoda AA bol navrhnutý a následne vyrábaný pod vedením Kiičira Toyodu. AA bol prvým sériovo vyrábaným automobilom značky, ktorý Kiičirovi Toyodovi zároveň umožnil prvýkrát experimentovať s bezodpadovým výrobnými metódami so zameraním na efektivitu produkcie, vrátane preslávenej koncepcie „just-in-time“. Uvedené vozidlo napomohlo prešliapať cestu k slávnemu systému TPS (systém výroby Toyota).
 

Automobilová sieň slávy

Automobilová sieň slávy rozpráva príbehy tých, ktorí sa významným spôsobom zapísali do dejín automobilového priemyslu. Doteraz udelila vyznamenanie takmer 800 mužom a ženám z celého sveta. Automobilová sieň slávy na adrese 21400 Oakwood Blvd. v Dearborne (štát Michigan) je voľne prístupná verejnosti. Automobilovú sieň slávy môžete navštíviť online na stránke http://www.automotivehalloffame.org/