Ceny ropy sa v súčasnosti nachádzajú na úrovni 79 dolárov za barel v prípade ropy Brent. Kým v minulom týždni nenastal výrazný medzi-týždňový pohyb globálnych cenoviek pri rope, od minulého týždňa najskôr ropa vzrástla, no v piatok už citeľne strácala na cene. Dôvodom takéhoto vývoja bolo stupňujúce sa napätie v súvislosti so zasadnutím kartelu OPEC, ktorý sa konal vo štvrtok 30. novembra.

OPEC+ sa rozhodol znížiť svoju produkciu o ďalší milión barelov ropy denne, uviedol Wall Street Journal. Trhy sa však už na toto rozhodnutie pripravovali celý týždeň, a tak po tejto správe ceny išli nahor iba minimálne. Navyše, Saudská Arábia sa rozhodla predĺžiť svoju reštrikciu produkcie, avšak v súčasnosti nie je jasné dokedy. Trhy teda vidia okolo rozhodnutia škrtiť produkciu viacero otáznikov, čo sa prejavilo dokonca piatkovým poklesom cien ropy.

"Veľkoobchodné ceny aktuálne výrazne nereagujú na rozhodnutia OPEC+," uvádza analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

"Práve z tohoto dôvodu si myslím, že ďalší pokles cien pohonných hmôt na čerpacích staniciach je limitovaný a pravdepodobne na trhu uvidíme skôr stabilizáciu," dopĺňa Marek Nemky.

Najlacnejšie stále v Poľsku, no rozdiel sa zcvrkol

Keď sa pozrieme na cenové porovnanie benzínu s ostatnými krajinami EÚ, Slovenská republika ostala na nezmenenom 13. mieste a napríklad Česká republika sa posunula o jedno miesto vyššie na 11. pozíciu.

Ceny nafty na Slovensku zlacneli o čosi menej ako v ostatných krajinách EÚ, a tak sa Slovensko posunulo na 12. miesto, zatiaľ čo ceny v Českej republike "spadli" o čosi viac a posunuli sa o jedno miesto nadol na 7. miesto.

Spomedzi susedov SR tankujú najlacnejšie stále Poliaci - benzín v priemere za 1,49 eura za liter a naftu za 1,53 eura. Napr. v ČR majú benzín o 5 centov drahší, nafta stojí o dva centy viac. Nejde tak vôbec o výrazný rozdiel v porovnaní s nedávnym obdobím pred parlamentnymi voľbami u našich severných susedov.

Zdroj: XTB, foto: cz.depositphotos.com