Inflácia ostáva vysoká a rastú aj ceny za prevádzku diaľnic. Či už hovoríme o nevyhnutnej cestnej údržbe alebo rutinných zásahoch, ako je napríklad odhŕňanie snehu v zimnom období - na to všetko musia jednotlivé štátne organizácie vynakladať čoraz viac peňazí. Nie je preto až takým prekvapením, že rastú ceny diaľničných známok.

Slovensko už má tento krok za sebou, diaľničná známka pre rok 2023 pre motoritsov zdražela. Stalo sa tak po dlhých rokoch nezmenených cenových sadzieb za naše diaľnice.

Aktuálne je na spadnutie obdobný krok v susednom Česku pre rok 2024. Isté je, že zvýšiť by sa mala cena za ročnú známku, no zatiaľ sa nevie presne o koľko. Dnes stojí takáto známka 1 500 českých korún, čo je v prepočte 64 eur.

Odhady a odporúčania expertov ohľadom zdražovania sa pohybujú na úrovni 300 až 1 500 českých korún. To je samozrejme obrovský rozptyl, v prvom prípade by známka zdražela o pätinu, v druhom prípade by sa jej cena rovno zdvojnásobila.

Tamojší minister dopravy však uviedol, že razantné zvýšenie ceny známky na dvojnásobok nie je v pláne, píše portál Auto.cz. Pre porovnanie, na Slovensku zdražela ročná známka z pôvodných 50 na 60 eur.

Nečakané zlacňovanie?!

Tu sa však celý príbeh nekončí, u našich susedov majú totiž aj iné varianty známok, konkrétne 30-dňovú a 10-dňovú. Tie dnes stoja 440 korún (takmer 19 eur), resp. 310 korún (približne 13 eur).

Brusel pritom po novom ustanovuje, že cena 30-dňovej známky nesmie prevýšiť 19 percent ročného poplatku za diaľnice. Cena 10-dňovej verzie môže byť najviac 12 percent z ceny ročnej známky. Nuž a novo očakávaná jednodňová známka bude stáť najviac 9 percent z ročnej.

Pozrime sa teda na príklad, v rámci ktorého by česká ročná diaľničná známka zdražela na rovných dve tisíc českých korún, čo je asi 85 eur. V praxi by tu nastalo to, že ceny známok s kratšou platnosťou by paradoxne oproti dnešku poklesli. 30-dňová by stála 380 CZK a 10-dňová by vyšla na 240 CZK. Vodiči by tak ušetrili 60 až 70 korún, teda dve až tri eurá.

Pre motoristov, ktorí sa vyberú do Česka na krátky výlet, tak môže byť chystané zdražovanie napokon dobrou správou...

Zdroj: Auto.cz / foto: radio.cz