"Vďaka novému semaforu na Štúrovej sa snáď podarilo vyriešiť posledný väčší problém na Vajanského. Prejazdy vozidiel cez križovatku Šafárikovo námestie dnes už netrvajú dlhšie ako pred utlmením štvorprúdovky cez centrum Starého Mesta. Priemerná jazdná doba cez nábrežie v najhoršej dopravnej špičke je dnes približne 5 minút, čiže rovnako ako pred zmenami," uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Prvé dáta krátko po zavedení cyklopruhov na Vajanského nábreží síce ukázali, že aj keď na niektorých úsekoch sa priemerné jazdné doby podľa magistrátu mierne predĺžili (o cca 1-2 minúty), nešlo vraj o dopravný kolaps.

"Výrazne sa nezhoršila ani situácia na mostoch, ktoré sú súčasťou alternatívnej trasy s Einsteinovou. Pravdou však je, že najmä situácia pri prejazde Šafárikovým námestím od Dostojevského radu v smere na Most SNP horšia bola. Priemerná jazdná doba medzi Landererovou a Mostom SNP narástla o približne 4 minúty a navyše tu bežne vznikali aj situácie, kedy niektoré prejazdy boli aj výrazne dlhšie," priznáva Vallo.

Dopravu v Starom Meste zlepšil až nový semafor

Situáciu sa nepodarilo vyriešiť ani úpravou signálnych plánov v rámci existujúcej signalizácie na križovatke. "Hlavným problémom bolo neregulované napĺňanie nábrežia vozidlami zo Štúrovej, kde nebol semafor a tým sa znemožňoval plynulý prejazd vozidiel od Dostojevského. Preto sme v januári na Štúrovej tento semafor osadili," vysvetlil Vallo.

Na základe dát z prvých 3 týždňov prevádzky nového semafora dnes mesto hovorí, že kým priemerná jazdná doba vozidiel medzi Landererovou a Mostom SNP v najhoršej poobednej špičke medzi 15:00 a 17:00 ešte pred realizáciou zmien minulé leto bola 5 minút, dnes je to 5 minút a 15 sekúnd.

"Nevznikajú tu už ani radikálne horšie jednotlivé prejazdy, ako tomu bolo v predošlých mesiacoch. Dáta z automatických sčítačov umiestnených v križovatke zároveň ukázali, že počet áut prechádzajúcich nábrežím klesol o približne 34 % v priemere z 12 129 na 8 016 áut denne," hovorí Vallo. Podľa bratislavského magistrátu sa tak stalo bez toho, aby sa zároveň zhoršila dopravná situácia na mostoch a obchádzkových trasách.

Vallo chváli aj novú cyklotrasu. "Vďaka novým sčítačom tiež vieme, že aj počas týchto najchladnejších mesiacov evidujeme približne 600 cykloprejazdov denne," podotkol s tým, že číslo bude ďalej rásť. "Mrzí nás, že úpravy, ktoré odstránili posledné závažnejšie problémy, sa nám nepodarilo zaviesť skôr. Všetkým cestujúcim a vodičom sa za tieto dočasné komplikácie ospravedlňujeme," uzatvára primátor.

Zdroj: Matúš Vallo - Facebook / foto: Magistrát hl. m. Bratislavy