Pomoc na vidieku

Verejnú súťaž na dodávku policajných stíhacích automobilov pre Brigády rýchleho zásahu (Brigades Rapides d'Intervention), ktorá bola vyhlásená v júni 2021 ministerstvom vnútra, vyhrala (tak trochu podľa očakávania) automobilka Renault. Vzájomný kontrakt bol podpísaný 11. októbra a má platnosť štyri roky.

Predmetom dohody je dodávka 26 kusov Alpine A110, ktoré nahradia dosluhujúce modely Mégane R.S. a budú slúžiť na cestách a diaľniciach celého Francúzska. Na priložených renderoch máte približnú ukážku toho, ako by nové policajné stroje vychádzajúce zo základnej výbavy Pure mohli vyzerať. Francúzske ministerstvo vnútra v tlačovej správe uvádza, že A110 nebudú hliadkovať len na diaľniciach, ale ich posádky majú pomáhať aj pri plnení misií justičnej polícii. Napríklad pri prenasledovaní drogových priekupníkov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Ak trochu sledujete túto scénu, pravdepodobne už viete, že toto nebudú prvé vozidlá Alpine v službách polície. Spomínaná brigáda jazdila v autách tejto značky už v 60. rokoch, ako dokazuje aj jedna z fotografií.

A čo BRI dostane? Samozrejme obratné dvojdverové kupé s motorom uprostred, ktoré má pohotovostnú hmotnosť bez vodiča len 1080 kg. To je na dnešné pomery skoro neuveriteľné číslo. Zadnú nápravu A110 poháňa dobre známy 1,8-litrový prepĺňaný štvorvalec s výkonom 185 kW (252 koní) a maximálnym krútiacim momentom 320 Nm. Čo sa týka ceny, tak sériové auto začína na čiastke 58 400 eur.

Zdroj: motor1.com