World Car Awards

Anketa World Car Awards je známa okrem iného aj tým, že neudeľuje len jednu hlavnú cenu, ale automobilkám odovzdáva ocenenia v rôznych kategóriách. Základom je samozrejme titul Svetové auto roka, ale súčasne s ním výrobcovia súťažia o Svetové luxusné auto roka, Svetové elektrické vozidlo roka a medzi ďalšími kategóriami je tiež kategória nazvaná Svetové výkonné auto roka. Porota ankety je pritom zložená zo stovky medzinárodných automobilových novinárov, z 29 krajín sveta.

Triumf v ťažkej váhe

V tomto roku sa Ioniq 5 N dostal medzi 17 kandidátov súťažiacich o titul Svetové výkonné auto roka. Hlavnými kritériami pre zaradenie do tejto kategórie je výroba aspoň 1000 automobilov za rok, dostupnosť na najmenej dvoch veľkých svetových trhoch a produkt pochopiteľne musí byť svojim charakterom zameraný na výkony a jazdné vlastnosti.

Ioniq 5 N sa prebojoval do finále s tromi rivalmi, medzi ktorými boli dve BMW, XM a M2. Ďalšími súpermi boli napríklad Ferrari Purosangue, Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid, Maserati GranTurismo, Volkswagen ID.4/ID.5 GTX a Mercedes-AMG GT. V predošlých troch rokoch dominovali tejto kategórii vozidlá, ako je Kia EV6 GT (2023), Audi e-tron GT (2022) alebo Porsche 911 Turbo (2021).

Hyundai spomínané modely tentokrát prekonal a získal prvé miesto. Len pripomíname, že kórejská značka dominovala aj vlani, keď získala prvenstvo v kategóriách Svetové auto roka, Svetové elektrické auto a Svetový automobilový dizajn roka s modelom Ioniq 6. V roku 2022 tiež vyhrala v tých istých kategóriách so štandardným Ioniqom 5.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Možno by vás mohlo zaujímať, že okrem titulu Svetové výkonné auto roka 2024 bol Ioniq 5 N vyhlásený tiež za Auto roka britského magazínu TopGear.