Rozličných predpovedí o dosiahnutí ropného vrcholu sa vyrojilo počas 20. a 21. storočia veľmi veľa. Už v roku 1909 niektorí upozorňovali, že pokiaľ sa ľudstvo uskromní a prestane ropou plytvať, môže vydržať niekedy do konca 20. storočia! V roku 1919, teda o desať rokov neskôr, americké médiá písali, že počas najbližších dvoch až piatich rokov dosiahnu ťažobné polia v Spojených štátoch svoje maximum.

Posuňme sa však viac do súčasnosti. V roku 2002 odborníci hovorili, že do roku 2010 dôjde k dosiahnutiu bodu zlomu, alebo ak chcete ropného vrcholu, od ktorého už budú ropné zásoby len klesať. V roku 2007 očakávanie poupravili a produkcia ropy mala dosiahnuť vrchol do roku 2040. A tak by sme mohli pokračovať.

Keďže svetu sa doposiaľ stále darilo nachádzať nové a nové zásoby fosílnych polív, odklon od nich sa odkladal. Bolo to napokon pre ľudstvo aj komfortné – ropu dobre poznáme a globálnemu rozvoju v očiach mnohých nemohlo nič stáť v ceste.

Energetická transformácia naberá tempo

Ako sa však ukazuje, na ropný vrchol možno ani nemusíme čakať a fosílne palivá začneme sami postupne nahrádzať alternatívami z viacerých príčin vrátane tých ekologických.

Globálny rast dopytu po rope sa do roku 2028 výrazným spôsobom spomalí, uviedla Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) vo svojej tohtoročnej správe o trhu s ropou. Nahor ju už nebude tlačiť ani čínska spotreba, ktorá sa má tiež po počiatočnom zadržiavanom oživení spomaliť. „Elektrické vozidlá, energetická účinnosť a iné technológie sa posúvajú vpred,“ okomentoval výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol.

Obrovské investície do ropy

Agentúra predpovedá, že celosvetový dopyt po rope vzrastie v porovnaní s rokom 2022 o 6 percent a v roku 2028 dosiahne 105,7 milióna barelov denne i v dôsledku rozmachu petrochemického a leteckého sektora.

Ročný nárast dopytu po rope sa však má znížiť z 2,4 milióna barelov denne v tomto roku na 400 tisíc barelov denne v roku 2028. Ukazuje sa, že rok 2023 je výnimočný aj tým, že globálnu spotrebu ropy ťahá stále nahor oživenie ekonomiky po skončení pandémie koronavírusu. Investície do ropy a zemného plynu dosiahnu v tomto roku podľa predpovedí najvyššie hodnoty od roku 2015, a to na úrovni 528 miliárd USD.

Hoci sme tento rok svedkami nárastu dopytu po vzácnej surovine, v strednodobom horizonte už zrejme uvidíme odklon od fosílnych palív. Globálna energetická kríza, ktorá nasledovala po vypuknutí pandémie COVID-19 a ruskej invázie na Ukrajinu, tento prechod urýchlila.

Zdroj: Gizmodo.com / foto: cz.depositphotos.com