Známy dodávateľ automobilových komponentov hovorí, že jeho nová technológia využíva termoplasty, a preto vám dovolí vyrobiť si v základe neviditeľný osvetľovací prvok prakticky z akéhokoľvek panela. Máte plastové predné blatníky? V takom prípade do nich nemusíte „vyrábať“ otvory na bočné smerovky, jednoducho budú ukryté pod povrchom.

Podobne môžete vytvoriť blinkre či pozičné svetlá integrované do nárazníkov, svetelné nápisy do zadných dverí alebo jednoducho len meniť tvar alebo veľkosť brzdových svetiel. Samozrejme to musí byť v prvom rade v súlade s legislatívou, ale novinka Magny je práve o slobode a možnostiach, ktoré predstavuje.

Asi najväčšiu radosť z techniky nazvanej „Litgate“ by mohli mať dizajnéri, ktorým nový typ svetiel opäť o kúsok rozväzuje ruky a dovolí im rozvíjať kreativitu doteraz nepoznaným smerom.

V tejto chvíli je asi ťažké predpokladať, ako sa diódy pod polopriepustnými plastami uchytia, kľudne sa môže stať, že sa na nejakú dobu stanú módnou záležitosťou a po čase po nich neštekne ani pes. Magna si však v zásade verí a tvrdí, že jej produkt môže automobilkám pomôcť napríklad s odlíšením jednotlivých značiek a jednoduchším začlenením zadných svetiel do celkového dizajnu.

Vzhľadom k veľkosti panelov, na ktorých môžu byť svetlá s neskreslenou farbou premietané, by mohli byť zadné dvere využité v podstate ako plátno pre rôzne pokročilé asistenčné systémy, ktoré by vodičom okolo odovzdávali dôležité informácie a tým zvýšili bezpečnosť premávky.

Ešte zaujímavejšie je, že sa nepozeráme na technológiu nejakej vzdialenej budúcnosti. Magna hovorí, že ich nová osvetľovacia technika bude pripravená do sériovej výroby už v priebehu budúceho roka.

zdroj: Magna