Dizajnový podpis v noci pomocou rôznych svetelných obrazcov nie je ničím výnimočným. Automobilky sa snažia odlíšiť aj v noci tak, aby ich autá boli rozpoznateľné aj bez obrysov karosérie. Začalo sa to približne na prelome milénia a odvtedy sa každá automobilka stará už o svoj vlastný dizajnový podpis v podobe svetelných efektov.

Vždy ste však mali k dispozícii jednotnú grafiku, teda rovnaká grafika svetiel bola na jednom, druhom, desiatom aj státisícom modeli. Audi s modernizovanou Q5 v prípade zadných svetiel chce ísť ešte ďalej. Pomocou OLED techniky vám umožní meniť svetelný podpis zadných svetiel bez potreby výmeny svetla.

Výhodou OLED technológie pred LED je v ich homogenite, dosahuje vysoký kontrast a majú minimálny rozdiel medzi segmentami. OLED prvok je tenký iba 1 mm, zatiaľ čo porovnateľná LED 20 až 30 mm. V modernizovanej Q5 využívajú 18 segmentov na jedno svetlo.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Okrem rôzneho dizajnového podpisu varujú OLED svetlá aj vodičov za vami, že sú jednoducho príliš blízko. Zatiaľ to funguje pre stojacu Q5, do budúcna sa však pripravujú rôzne dizajnové varovania aj pre pohybujúce sa auto. Samozrejme tiež príde k nárastu svetelných segmentov do jednotlivých svetiel. Čo hovoríte na rôzne dizajnové podpisy zadných svetiel vy?

Zdroj foto: Audi