Opitého vodiča rovno zastavia

Spolu s kontrolou, resp. meraním alkoholu u vodičov pribudne obecnej polícii (celkom logicky) aj právomoc auto zastaviť v prípade, ak budú mať policajti podozrenie, že je vodič pod vplyvom alkoholických nápojov, upozornil denník Pravda.

Obecní policajti budú môcť zároveň vodičov zadržať vodičák a rovnako si budú môcť vyžiadať od motoristu predloženie dokladov.

Čo sa týka už spomínaných rýchlostných kontrol, obce budú môcť po novom zdokumentovať a zasielať pokuty poštou za rýchlosť. Takáto kompetencia je v súlade s plánom policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý už skôr avizoval, že chce Slovensko zaplaviť radarmi merajúcimi rýchlosť. Na ich prevádzke sa majú podielať aj slovenské mestá a obce.

Nový zákon pamätá i na ďalšie priestupky vodičov ako je nesprávne odbočenie vozidla či porušenie zákazu vjazdu. Aj tieto bude môcť obecný policajt s vodičom prejednať v takzvanom blokovom konaní a šofér odíde rovno s pokutou.

Legislatívu v jej novej podobe schválila vláda, teraz je na ťahu parlament. Ak prejde a nový zákon začne platiť, obecná polícia sa o niečo viac priblíži tej štátnej aj z pohľadu možnosti použiť donucovacie prostriedky či napríklad kontroly totožnosti osoby vo vymedzených prípadoch.

Zdroj: Pravda