Pre ženy sú benzínové autá číslom jedna dlhodobo

Vlani kúpilo 61 % žien auto na benzín. Vyplynulo to z predajných výsledkov skupiny AURES Holdings, najväčšieho predajcu ojazdených automobilov v strednej Európe. „Posledné dva roky zákazníci všeobecne oveľa viac premýšľajú nad výberom vozidiel. Zatiaľ čo pred pandémiou boli, pre mnohých prekvapivo, oveľa racionálnejšie vo výbere automobilu ženy, teraz aj muži viac ako počet koní pod kapotou riešia prevádzkové náklady a praktické využitie auta. V minulom roku s trhom veľmi zamával nárast cien pohonných hmôt, aj preto stúpol počet predaných áut na benzínový pohon,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO. V minulom roku si na Slovensku vozidlo s benzínovým pohonom kúpilo vyše 49 % mužov a 61 % žien. Záujem o alternatívne palivá je zatiaľ nízky u oboch pohlaví, ale v prípade žien prakticky nerastie. Muži si naopak vlani zaobstarali medziročne takmer dvojnásobne viac elektromobilov. 

Ženy i muži preferujú hatchbacky, no už aj SUV

Pokiaľ ide o karosérie, u žien jednoznačne vedú hatchbacky, pričom vlani si ten typ vybralo vyše 41 % žien. V prípade mužov sú hatchbacky tiež na prvom mieste, no len s 30 %. „Muži u nás veľmi často kupujú auto pre celú rodinu, preto takmer 26 % si vyberá kombíky. Najvýraznejšie ale u oboch pohlaví rastie záujem o SUV. Páni si kupujú tento typ vozidla v objeme 22 %, dámy 24 % a je to pre ne druhý najobľúbenejší typ auta,“ doplnila Karolína Topolová. Obľuba SUV pritom u mužov aj žien ešte pred piatimi rokmi sotva presahovala 10 %. V oboch prípadoch je to na úkor hatchbackov.

Na vzostupe u oboch pohlaví je automat

Muži (22 %) aj ženy (17 %) zhodne najviac milujú Škodovky. Obe pohlavia dávajú prednosť väčšej Octavii, v prípade prémiových áut potom u oboch vedie Kodiaq. V prípade dám aj pánov rastie vysokým tempom obľuba automatickej prevodovky. U mužov sa za posledných päť rokov vyšplhala z 15 % na 24 %, už žien z 13,7 % na 23 %. V prípade farieb muži najčastejšie kupujú autá v striebrosivej (22 %), čiernej (17,4 %) alebo bielej (17,1 %), ženy potom v striebrosivej (19 %), bielej (17,5 %) a čiernej (14 ,4 %).

zdroj: AAA auto
foto: cz.depositphotos.com