Hodnotenie počtu hviezd nemôžeme brať do porovnania medzi jednotlivými kategóriami, preto je tu aj táto ich „štatistika“. Aj keď má Euro NCAP rozdelenie na viac tried, niektoré jednoducho v tomto roku nemali zástupcov, alebo ich bolo príliš málo na porovnanie (1 alebo 2 nie sú hodnoverná vzorka). Tento rok prvýkrát hodnotili hybridné a elektrické autá, aby sa kupujúci mohli rozhodnúť, ktorý elektromobil bude pre nich ten správny z hľadiska bezpečnosti.

Kategória veľkých off-roadov - Hyundai Nexo

V tejto kategórii bodoval Hyundai Nexo. V oblasti ochrany dospelých ponúka 94 %, ochranu detí zvládol na 87 %, ochranu chodcov na 67 % a za asistenčné systémy získal rovných 80 %.

Veľké rodinné auto a hybridným či elektro pohonom - Lexus ES

Aj keď kategóriu pre hybridy a elektro autá doplnili do tohtoročného hodnotenia, uspel v nej rovnaký zástupca, ako v kategórii veľkých rodinných áut. Výhercom je Lexus ES, ktorý získal za ochranu dospelých 91 %, za ochranu detí 87 %, za ochranu chodcov 90 % a za asistenčné systémy 77 %.

Malé rodinné autá - Mercedes A

V tejto kategórii, ktorá uzatvára tohtoročné hodnotenie Euro NCAP, vyhral Mercedes-Benz triedy A. Ten získal za ochranu dospelých nadpriemerných 96 %, za ochranu detí 91 %, za ochranu chodcov 92 % a za asistenčné systémy 75 %. Azda netreba dopĺňať, že všetky autá z tohto zoznamu získali plný počet 5 hviezdičiek.

Ak si chcete pozrieť podrobnejší popis zvládnutia skúšok jednotlivých áut vyhodnotených ako najbezpečnejšie svojej kategórie za rok 2018, otvorte si odkazy na ne uvedené v tomto článku. Na Hyundai Nexo a Lexus ES sú odkazy vyššie, na Mercedes triedy A je uvedený tu nižšie.