Aj keď sa to môže zdať zaujímavé, naozaj existujú miesta, ktoré nemajú adresu. Nejde však o konkrétne časti miest, skôr o rôzne parky, lesy, parkoviská alebo body záujmu. Vždy sa niečo nájde. Práve na takéto situácie vznikla v roku 2013 spoločnosť what3words.

Navigácia v troch slovách vás zavedie všade, ak si zapamätáte slovné spojenia.

Každé miesto na zemi má svoje GPS súradnice, kto si ich však zapamätá? Zmysel what3words je tak pre užívateľa omnoho jednoduchší. Spoločnosť rozdelila svet na 57 biliónov štvorcov s formátom 3 krát 3 metre. Každý z týchto štvorcov dostal 3 jedinečné slová. Každé miesto na svete je tak presne zadefinované a pomocou 3 slov aj ľahko zapamätateľné.

Navigácia cez GPS je síce presnejšia, avšak 3 slová si zapamätáte jednoduchšie ako súradnice GPS.

Algoritmus používa slovnú zásobu s 25-tisíc slovami. Tie si síce môžete zameniť, avšak podobné spojenia sa nachádzajú ďaleko od seba, a tak si všimnete ich zlé zadanie takmer okamžite. Aktuálne je systém dostupný v 14-tich jazykoch, slovenčina alebo čeština zatiaľ chýbajú.

Mercedes-Benz začne systém implementovať do svojich vozidiel v priebehu polroka.

Tento systém zaujal aj automobilku Mercedes-Benz a tá tak začne v priebehu nasledujúceho polroka ponúkať tento systém ako sériové riešenie pre navigáciu vo svojich vozidlách. Pomocou hlasového ovládania tak zadáte 3 po sebe idúce slová a systém vás dovedie na konkrétne miesto s rozlohou 9 metrov štvorcových. Obzvlášť výhodné to môže byť pre kuriérov. Systém môžete otestovať na adrese:

Potiahnutím vám kurzor v strede ukáže konkrétne 3 slová pre miesto v strede mapy. Môžete vyskúšať nájsť napríklad prvú „čerpaciu stanicu“ na svete, kde v miestnej lekárni Bertha Benz kúpila benzín pri svojej priekopníckej jazde. Stačí zadať meister.fahrende.fackel.