Zatiaľ čo za liter benzínu zaplatíte na Slovensku aktuálne okolo 1,72 eura, liter nafty stojí "iba" okolo 1,60 eura. Pomyselné cenové nožnice sa roztvorili do citeľnej podoby a má to svoje dôvody.

Drahé globálne cenovky ropy na úrovni okolo 90 amerických dolárov za barel (ropa Brent) si vyberajú svoju daň, no prejavuje sa to najmä pri benzíne. Pri dieseli sa zdražovanie takto neprejavilo, keďže neexistujú obavy okolo jeho dostupnosti na trhu a navyše dopyt po ňom je sčasti pod očakávaniami.

Prečo však nenarástli ceny nafty, keď išla nahor svetová cena ropy? Tento vývoj vykompenzovali nižšie marže, takže koncoví zákazníci na čerpacích staniciach zdraženie nepocítili. Naopak, pri benzíne zostali rafinačné marže bez takéhoto poklesu, takže jeho cena išli nahor spolu s tým, ako stúpla hodnota ropy na trhoch.

Opisovaná situácia sa dá pripísať na vrub aj dianiu v Spojených štátoch, kde došlo k poklesu produkcie benzínov v dôsledku údržbových prác v rafinériách. Keď sa ich nakopí viac naraz, majú potenciál zamávať cenou benzínu, pretože je ho na trhu menej ako zvyčajne. A to sa presne stalo.

Vysvetlenie grafu, ktorý porovnáva cenovky palív v okolitých krajinách: BA-95 - ceny najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu; NM - ceny motorovej nafty.

Zmena cien na čerpačkách smerom nadol? Možných scenárov je viac

Ak by mali motoristi platiť za benzín na Slovensku menej, zlacňovanie by mohlo nastať napríklad vtedy, keď sa uvoľní geopolitická situácia predovšetkým na Blízkom východe, prípadne keď by sa ropný kartel známy ako OPEC rozhodol pristúpiť k uvoľneniu priškrtenej ťažby.

Dovtedy bude zaujímavé sledovať aj to, ako sa bude vyvíjať cena tankovania na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami.

Keď sa totiž pozrieme na dáta za krajiny v našom bezprostrednom susedstve, teda Česko, Maďarsko a Rakúsko (obrázok vyššie), iba u nás je cenový rozdiel medzi benzínom a naftou taký výrazný. V tejto "disciplíne" nás však poráža Nemecko, kde je rozdiel v cenovkách dvoch najobľúbenejších palív až 15 centov.

Zaujme napríklad aj výrazný rozdiel v cenách benzínu na Slovensku a v Česku. To ukazuje potenciál na takzvanú palivovú turistiku.

Zdroj: HNČAPPO; foto: cz.depositphotos.com