Google Maps ako pomocník v mestách

Pre mnohých účastníkov cestnej premávky nahradila aplikácia Google Maps pôvodný klasický navigačný systém v podobe extra zariadenia. Vďaka vysokému počtu používateľov poskytuje aplikácia spravidla spoľahlivé informácie o dopravnej situácii v reálnom čase.

Google chce teraz podať pomocnú ruku mestám a lepšie plánovať cestnú premávku, resp. zlepšiť prepínanie semaforov.  Z používateľských dát Google Masp môžu vďaka tomu profitovať aj mestá. V rámci nového projektu Google spolupracuje s radnicami naprieč celým svetom na optimalizácii dopravných tokov. Zatiaľ ho nasadili v 12 mestách na 70 križovatkách. Príkladom sú mestá ako Haifa v Izraeli či Hamburg v Nemecku. Novú technológiu vylepšovania svetelnej signalizácie križovatiek už celkovo implementovali na 4 kontinentoch.

Zapojené samosprávy a regióny získávajú prístup k údajom o používateľoch Google Maps, pričom Google pomocou umelej inteligencie automatizovanou formou identifikuje križovatky v meste, v prípade ktorých sa dá fungovanie semaforov optimalizovať. Spoločnosť následne poskytuje aj konkrétne odporúčania, ako to urobiť čo najekfetívnejšie.

Cieľ minimalizovať počet zastavení auta má napokon i ekologický a finančný rozmer. Menej emisií ide ruka v ruke so zníženou spotrebou paliva. Znížiť sa môže aj počet vodičov na poslednú chvíľu dobiehajúcich z prechádzajúcej križovatky, ktorým hrozí inak pokuta v prípade, že za semafor vstúpia príliš neskoro.

Výhodou je, že mestá nemusia do novinky investovať dodatočné zdroje: Google využíva svoju existujúcu infraštruktúru a poskytuje dopravným plánovačom zo samospráv údaje a odporúčania ohľadom dopravnej situácie. Mestá a regióny sa môžu sami prihlásiť a vyjadriť záujem o zapojenie do projektu, šancu tak majú aj slovenské mestá.

Zdroj: chip.de