Prekvapivo sa to nepodarilo Dacii Jogger, Honde Civic či Range Roveru. Namiesto nich sa do finálovej sedmičky prebojovali Jeep Avenger, Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, spoločnú nomináciu majú Subaru Soltera a Toyota bZ4x a nakoniec Volkswagen ID. Buzz.

Áno, vidíte správne. Nemcom sa do finálovej časti súťaže podarilo dostať jedným jediným automobilom – osobnou dodávkou. Za Európu budú hrať hlavne Francúzi, respektíve koncern Stellantis, do ktorého patrí i jediný severoamerický zástupca, ktorý ale bude vyrábaný v Poľsku.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 8 obrázkov

Len pre poriadok dodávame, že odbornú porotu tvorí 58 novinárov z 22 štátov a o víťazovi rozhodnú už 13. januára v rámci bruselského autosalóna, keďže Ženeva (tak ako sme ju poznali) v podstate skončila.

A na záver ešte pripomíname, že vlaňajším víťazom ankety Car of the Year 2022 (ECOTY) sa vôbec prvýkrát od roku 1964 stal automobil kórejskej značky – ak si náhodou nespomínate, bola to Kia EV6, ktorá vyhrala pred Renaultom Mégane E-Tech a sesterským modelom Hyundai Ioniq 5.

zdroj: ECOTY