Dve blízke krajiny, rôzne pravidlá

Neznalosť značiek a dopravného značenia v cestnej premávke zvyšuje riziko nehôd na cestách. Príkladom sú takzvané cik cak čiary, resp. kľukaté čiary, ktoré poznajú aj vodiči zo Slovenska, kde v poslednom období pomerne pribúdajú.

V domácom slovenskom prostredí kľukatá čiara vyznačuje plochu, na ktorej je zakázané státie vozidiel. Avšak zastaviť na takejto ploche, aby niekto nastúpil alebo vystúpil, môžete. Na takto označených miestach môže zastaviť aj kuriér, ktorý vám priniesol balík, uvádza bratislavská mestská polícia.

Ako však ukazuje príklad z Česka, dopravné značenia síce v cestnej premávke môžu vyzerať rovnako či minimálen podobne, no ich význam môže byť úplne iný. Stačí, že prejdete ku našim západným susedom, a biele čiary v kľukatej podobe upozorňujú na bližšie nešpecifikované nebezpečenstvo na cestách. Môže ísť o rôzne druhy rizika, kvoli ktorému treba byť ostražitý - napríklad zvýšený pohyb chodcov či menej bezpečná križovatka, uvádza portál Autosalon.tv.

V praxi sa však môže stať, že takéto kľukaté čiary sú v Česku mätúce tak pre domácich ako aj zahraničných vodičov - portál Autosalon.tv si všimol jeden z takýchto prípadov, konkrétne pri obci Veleň neďaleko Prahy. Čiary sú tam umiestnené na oboch stranách cestnej komunikácie, pričom viacerí motoristi vplyvom toho jazdia často stredom cesty, čo nie je úmyslom značenia a môže to spôsobovať kolízne situácie, najmä v prípade neprehľadných úsekov pri zákrutách a podobne.

Foto: Google Maps

Zdroj: Mestská polícia Bratislava, Autosalon.tv