Neplatí a pokuty za ňu sú neoprávnené

Súčasťou vyhlášky nie je od roku 2020 a značka prejazd zakázaný tak stratila platnosť. Platí to aj pre tie "exempláre" tejto značky, ktoré boli v minulosti umiestnené na cestách a pôvodne plnohodnotne platili. Vyskytli sa však stále nešťastné prípady, kedy muži zákona udeľovali sankcie vodičom za porušenie tejto značky, ktorá už nie je v platnosti - a to je samozrejme v rozpore s pravidlami.

Platí totiž, že značka bola umiestnená na mnohých miestach naprieč Slovenskom a vo viacerých lokalitách sa nachádza dodnes. Môžete ju však ignorovať.

„Dopravná značka „prejazd zakázaný“ je neplatná, pretože v roku 2020 bola vydaná nová vyhláška o dopravnom značení, ktorá takúto značku už neobsahuje. Z takejto značky žiadna povinnosť nevyplýva, policajt jej dodržiavanie nie je oprávnený kontrolovať,“ uviedol pre portál Interez vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

Takto vyzerá pôvodná, neplatná dopravná značka.

Aby sme vám však poskytli kompletnú informáciu, pôvodná značka má už aj náhradu, ktorú môžete vidieť umiestnenú popri slovenských cestách. Ide o značku zákaz vjazdu pre motorové vozidlá v kombinácii s tabuľou "tranzit".

V prípade, že takouto ulicou autom iba prechádzate, hrozí vám pokuta od policajtov.

Zdroj: Interez / foto značky: Noviny.sk / ilustračné foto: Polícia SR