Poznáme to všetci. Z reklám v telke, či videí na internete. V istom okamihu akoby sa koleso točilo v protismere jazdy auta. A nejde len o kolesá áut...

Česi majú pre tento efekt výstižný názov – falšovanie. Fyzika vraví – aby mohlo akékoľvek zariadenie správne „vyskladať“ prijatú informáciu, musí byť spracovaná rýchlosťou minimálne 2x väčšou než rýchlosť pôvodného signálu. Ak tento limit nedodržíme, prichádza k sfalšovaniu informácie. Predstavte si napríklad kamerový záznam vrtule, ktorá sa točí rýchlosťou 100 otáčok za sekundu, pričom rýchlosť kamerového záznamu je iba 24 FPS. Kamera nemá šancu zachytiť všetky potrebné informácie na to, aby zobrazovala reálny pohyb vrtule, a tak vidíme na obrazovke akoby sa točila pomalšie, či dokonca naopak. Toto isté sa deje v prípade rýchlo sa točiaceho kolesa. 


Pre ľahšie pochopenie uveďme príklad s ručičkovými hodinami. Predstavte si, že každý deň odfotíte svoje hodinky. Prvý deň bude ručička ukazovať na dvanástku. Druhý deň vstanete skôr a odfotíte hodinovú ručičku na deviatke. Tretí deň na šiestich hodinách. Atď. Po pár dňoch si pozriete  za sebou zobrazené fotky. Napriek tomu, že čas šiel stále dopredu (točia sa doprava), obrázky budú zobrazovať hodiny smerujúce naopak. Rovnako nie sú v tomto smere ideálne ani naše oči a mozog. Ak je pohyb prirýchly, vidíme ho rozostrene. :-)