A je to tu, pesimistické scenáre ekonomických analytikov sa začínajú naplno dostávať na denné svetlo a v plnej nahote ukazujú dôsledky aktuálnej pandémie. Výroba automobiliek a ich subdodávateľov až na výnimky prakticky stojí a predaje nových áut stagnujú. V marci síce ešte dobiehali predaje skôr objednaných áut, no už sa začali vážnejšie prejavovať opatrenia jednotlivých vlád zahŕňajúce aj zatváranie predajní. Výsledok? Medziročný prepad predaja nových áut o masívnych 55,1 %!

Západ Európy trpí najviac

Najvýraznejší prepad v EÚ zaznamenalo Taliansko (- 85,4 %), tlieskať však nemôžu ani Francúzi (-72,2 %) a Španieli (-69,3 %). Tieto výsledky boli čiastočne známe už na začiatku apríla 2020, teraz je to však úplne presné, pričom niektoré krajiny nakoniec skončili horšie, než sa pôvodne predpokladalo. To však nie je všetko, analytici odhadujú, že apríl 2020 bude ešte horší, podstatnú časť mesiaca totiž výroba vo väčšine Európy úplne stojí. Už teraz je pritom medziročný pokles v predajoch nových áut od začiatku roka na úrovni viac ako 25 %.

Najlepšie z celej krízy zatiaľ vychádza Porsche, jeho predaje klesli medziročne len o 25 %.

Fiat sa prepadol o 77 %, VW Group o 46 %

Pesimistická je aj analýza trhu podľa jednotlivých značiek. Najviac spadol taliansko-americký koncern FCA, ktorý hlási medziročný marcový prepad predajov o 76,6 % (Chrysler/Lancia dokonca o 91,5 %). Z celej skupiny zaznamenal najmenšie straty samotný Fiat, s výsledkom -75,1 % to však na žiadne oslavy nie je. JLR (Jaguar Land Rover) hlási úbytok 61,3 %, Mazda 67,8 %, Ford 65,1 % a takto by sa dalo pokračovať ďalej. U nás asi najpopulárnejší VW Group zaznamenal prepad predajov o 46,2 %, pričom zo štvorlístka VW/Audi/SEAT/Škoda najmenej stratila práve mladoboleslavská Škoda Auto (-38,8 %), Volkswagen až 50,1 %. PSA spadlo o 68,1 % a Renault o 64,7 %. Suverénne najlepšie je na tom momentálne značka Porsche, ktorá zaznamenala len 25, 4 % pokles predajov.

Zverejnené čísla naháňajú strach, analytici sa však zhodujú v jednom, to najhoršie EÚ ešte len čaká. Najčervenšie čísla predajov totiž pravdepodobne ukáže až apríl 2020.

zdroj: ACEA

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov