Keď úradujú samozvaní vývozcovia palív

Chýbajúce pohonné hmoty sa najprv týkali najmä regiónov na juhu Ruska. Zatiaľ čo predtým sa hovorilo o Rostovskej a Astrachánskej oblasti, teraz už problémy „dorazili“ aj do centrálnejších častí rozlohou najväčšej krajiny sveta. Ide napríklad o Lipeck, Tulu či Tatársko, píše SITA. Jedna z čerpačiek dokonca zažila bežným vodičom, respektíve fyzickým osobám rozdeľovať benzín na prídel, a to podľa vopred rozdaných kupónov.

O čo vlastne ide a prečo vôbec takáto palivová kríza vypukla? Problémy nie sú ani tak v zásobovacom reťazci, no spôsobujú ich podľa všetkého samozvaní vývozcovia benzínu a nafty v Rusku. Tí vraj vykupujú palivá za výhodné ceny znížené vďaka dotáciám. Následne ich exportujú do zahraničných krajín, aby tam na nich takýmto spôsobom zarobili.

Tak to aspoň tvrdí ruská vláda, ktorá priznala, že kšeftári mali len počas tohto roka takto rôznymi viac či menej pokútnymi „cestičkami“ vyviesť milióny ton benzínu či dieselu, cituje agentúra SITA odhady ruského ministra pre energetiku Nikolaja Šulginova. Vládni predstavitelia v krajine hovoria o tom, že idú export pohonných hmôt priškrtiť a obmedziť. Takejto činnosti sa budú môcť venovať len vopred stanovené firmy, čo má ruskej štátnej samospráve umožniť dostať situáciu pod kontrolu. Až dovtedy sa však môžu obyvatelia Ruska potýkať s nedostatkom palív.

Zdroj: svet.sme.sk / foto: cz.depositphotos.com