Neplatný vodičák vám vezmú a dostanete sankciu

Problém je, že ružových vodičákov je stále v evidencii zhruba 180 tisíc, čo nie je malé číslo. Oddelenia dokladov PZ čelia náporu a v týchto dňoch vybavujú enormné množstvo žiadostí o výmenu vodičského preukazu.

"Ministerstvo vnútra v tomto roku konštatuje v priemere dvojnásobný nárast žiadostí o vodičský preukaz, v posledných mesiacoch stúpol počet žiadostí viac ako trojnásobne proti rovnakému obdobiu minulého roka," uvádza ministerstvo vnútra v oficiálnom stanovisku.

O nový vodičský preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Starý vodičský preukaz treba odovzdať na oddelení dokladov PZ, kde vodič požiadal o nový, najneskôr v čase vydania nového dokladu. Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená správnym poplatkom 6,50 eura. Na výslovnú žiadosť je možné vyhotoviť vodičský preukaz urýchlene do 2 pracovných dní. Správny poplatok je vtedy štvornásobný, teda 26 eur.

Osoba staršia ako 65 rokov žiadajúca o výmenu vodičského preukazu v štandardnej 30-dňovej lehote je od poplatku oslobodená. V zrýchlenom konaní do 2 dní však takisto uhrádza poplatok 26 eur. Za jazdu s neplatným VP vám polícia môže uložiť pokutu 50 eur v blokovom konaní, v správnom konaní možno uložiť pokutu do 100 eur. "Neplatný VP vám v každom prípade odoberú," upozorňuje rezort vnútra.