O problémoch so softvérom nového koncernového elektromobilu VW ID.3 sa toho už popísalo veľa, zdá sa však, že v tom naozaj nie je sám. Ako sa najnovšie prevalilo, s nedoladeným a narýchlo vyvinutým softvérom má vážne problémy aj nová elektrická Škoda Enyaq. Problém vyeskaloval až do takej miery, že o ňom napísal továrenský odborársky týždenník.

Houston, máme problém

Problém, o ktorom už hovorí aj česká agentúra ČTK, sa týka modelov Octavia a Enyaq. Jeho spoločným menovateľom je narýchlo vyvinutý softvér, ktorý robí neustále problémy. V čom je skutočné jadro problému, samozrejme, nikto nevie, to si necháva koncern pre seba, každopádne ide o vážnu záležitosť, ktorú už nedokázala automobilka umlčať. Reálne totiž ohrozuje sériovú výrobu a výsledky podniku, od ktorých sú závislí aj samotní zamestnanci. A ak sa výroba zdržiava z dôvodov, ktoré nevedia ovplyvniť, bola len otázka času, kedy sa to prevalí. „Pripravenosť auta do výroby je vo veľmi žalostnom stave. Nová Octavia, aj nový elektromobil Enyaq sa dovyvíjajú až v sériovej výrobe, na tom to stojí aj padá,“ píše týždenník Škodovácky odoborář. „Nový elektromobil Enyaq napríklad ani teraz, v nultej sérii, nie je schopný pokračovať z montážnej linky v priamom toku, ale sa musí odstaviť a priemerne až po troch hodinách venovania pozornosti problematike softvéru môže pokračovať v toku na ďalšie funkčné skúšky,“ pokračuje týždenník.

Architektúra, na ktorej sú postavené aj všetky nové koncernové kompakty poslednej generácie (VW Golf, Octavia, Leon), prichádza s novým softvérom, ktorý sa skutočne ukazuje až príliš zložitý a nedoladený pre sériovú výrobu. Úkony, ktoré v predchádzajúcej generácii trvali sotva pár minút, sa dnes môžu pretiahnuť až na niekoľko hodín, takže sa autá hromadia na konci výrobných linek a spomaľujú sériovú výrobu. Ani tak však nie je problémom koniec a stažnosti hlásia aj značkové servisy a predajcovia nových áut. Automobilka spomínanú kauzu nijak nekomentuje. „Publikovaný článok nebudeme komentovať. Nová Octavia je vozidlo, ktoré našim zákazníkom ponúka najmodernejšie technológie. Naše modely vylepšujeme počas celého ich životného cyklu s cieľom poskytnúť zákazníkom spoľahlivú a bezpečnú mobilitu,“ hovorí na adresu medializovaných problémov Pavel Jína z českého zastúpenia automobilky Škoda Auto.

Zdroj: ČTK, Škodovácky odborář