Jazdili ste príliš rýchlo na dovolenke a prišli ste kvôli tomu o vodičský preukaz na jeden mesiac? Dnes takéto zákazy jazdy platia len v krajine, v ktorej došlo k spáchaniu dopravného priestupku. Napríklad slovenská polícia uvádza nasledovný postup: "Ak je držiteľom zadržaného vodičského preukazu cudzinec, ktorý nemá pobyt na území Slovenskej republiky, orgán Policajného zboru zašle vodičský preukaz štátu jeho pobytu."

Európska komisia však chce, aby odobratie vodičských preukazov v budúcnosti málo právny účinok aj za hranicami. V budúcnosti tak majú takéto zákazy platiť cezhranične vo všetkých krajinách EÚ. Brusel už chystá novú legislatívu.

"Skutočnosť, že nevhodné správanie (motoristu, pozn. red.) v zahraničí by už nemalo zostať bez následkov ani v krajine bydliska, môže mať dopravno-výchovný efekt," hovorí právny expert Michael Nissen z nemeckého autoklubu ADAC.

Odobratie vodičského preukazu s platnosťou v celej EÚ

Podľa Nissena z asociácie ADAC ešte nejaký čas potrvá, kým bude nová smernica EÚ reálne implementovaná do národného práva členských krajín. Odborník vidí aj veľkú potrebu ďalšej diskusie, a to napríklad pokiaľ ide o veľmi rozdielne tresty za dopravné priestupky v 27 členských krajinách EÚ.

Trend je však jasný: EÚ chce, aby mali tresty a sankcie pre vodičov širokú platnosť v každom členskom štáte - muselo by tak vzniknúť niečo ako európska databáza, na základe ktorej by napríklad aj slovenskí policajti vedeli, že ten-ktorý vodič z inej krajiny má zabavený vodičák a nemôže šoférovať auto. Teda pokiaľ nechce riskovať pokutu a trest za jazdu bez vodičáku.

Kľudne by sa tak mohlo stávať, že vodičské oprávnenie by motoristovi zabavili na dovolenke v Taliansku, má trvalý pobyt v Nemecku a pri kontrole by ho odhalili a "klepli mu prstoch" napríklad práve na Slovensku.

Zdroj: ADAC