Mazda MX-3

Na trh prišla v roku 1991 a zaujala jednou zvláštnosťou. Pod kapotou sa objavil najmenší šesťvalcový motor v osobnom aute. Mal objem len 1,8 litra, usporiadanie do V a ponúkal 98 kW, teda 133 koní. Zaujímavý dizajn si v Európe nenašiel mnoho zákazníkov a dnes je tento model stále dostupný za rozumné peniaze. Ak po ňom túžite, hľadajte hlavne v Nemecku.

Mazda MX-5

Samozrejme tu nemôže chýbať ani najpredávanejší roadster na svete. Či už v generácii NB alebo pár kusov aj NC, obe verzie lákajú začínajúcich drifterov a šoférov milujúcich okresky. Prvá generácia NA je dnes už takmer veterán a tak sa cenovo do výberu nezmestí. Kto však chce jazdiť slalom, učiť sa driftovať alebo sa len dobre voziť na zatočených cestách, MX-5 je jedno z najvyhľadávanejších áut. A ešte evidentne veľmi dlho bude, pretože najnovšia generácia ND je prekvapivo spomedzi všetkých najlepšia. 

Mitsubishi Eclipse

Model, ktorý je dnes dostupný ako crossover, v 90. rokoch oslovoval hlavne začínajúcich šoférov a po premiére filmu Rýchlo a Zbesilo ho zrazu začali mnohí upravovať do rôznych tuningových kreácii. Do 5 tisíc eur dnes kúpite aj tretiu generáciu, aj keď je otázne, v akom stave bude. Kto by sa chcel priblížiť rôznym tuningovým skupinám, Eclipse môže brať ako príližitosť, máme ho ale radšej v sériovom stave už preto, že nedotknutých áut je skutočne málo.

Mitsubishi Galant

Na Galant si už mnohí ani nespomenú, pritom ôsma generácia z rokov 1996 až 2006 vyzerá výborne (nadčasovo) i dnes. Na výber máte navyše aj šesťvalcové motory, lenže tá hrdza... Galanty korodujú doslova pred očami, aj keď s rozpočtom okolo 5 tisíc eur by ste ešte mohli nájsť zachovalý kus.

Nissan Primera

Primera P11 je dokonalý sleeper. Športová verzia GT vyzerá nenápadne, ale dvojlitrovým atmosférický štvorvalcom SR20 je rýchla aj dnes. Ten (žiaľ) do 5 tisíc eur pravdepodobne nezoženiete, ale ani bežné dvojlitrové verzie nie sú na zahodenie. Treba však poriadne vyberať, do Primery sa tiež veľmi rád zahryzol hnedý mor.

Neváhajte a prezraďte, aké sú vaše obľúbené japonské autá s cenovkou do 5 tisíc eur. A napíšte nám svoje tipy do diskusie.