Prvá loď s 2 vozidlami VW Typ 1, ako vtedy označovali pôvodného chrobáka, priplávala do Spojených štátov 17. januára 1949. Za importom stál holandský obchodník Ben Pon, úplne jednoduché to však nemal. Aj keď sa svet zotavoval z druhej svetovej vojny, v USA predsa len jazdili diametrálne odlišné vozidlá, ako pôvodný malý chrobák so vzduchom chladeným motorom a prakticky bez výbavy.

Amerika žila Volkswagenom

Lenže svojich priaznivcov si našiel, rok na to sa začal dovážať aj Typ 2, teda Transporter T1. Kto by to bol vtedy povedal, že o desaťročie neskôr sa oba modely stali neoddeliteľnou súčasťou americkej kultúry. Keďže sa Volkswagen of America darilo (založili ju v 1955), do roku 1965 sa rozrástla na viac ako 900 dealerstiev.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Neskôr v ponuke pribudloi aj modely Dasher (bol to len inak označený Passat B1) či Rabbit (teda Golf). Na začiatku 70. rokoch Nemci predali v USA viac ako pol milióna áut, niektoré zdroje uvádzajú dokonca milión. Potom však nastal úpadok, ktorý pokračova až do roku 1993, keď VW oslovilo menej ako 50 tisíc zákazníkov. Trh sa však otočil a čísla začali opäť stúpať. 

Naposledy s predajmi zamávala aféra DieselGate. Dnes sa preto Volkkswagen snaží presadiť na severoamerickom trhu predovšetkým elektrickými modelmi, podobne ako v Európe.

Zdroj: autoweek, VW