Trend je neúprosný. Nielen veľké SUV, ale aj malé mestské crossovery lámu predajné čísla a výrobcovia na to reagujú stále novými modelmi. Volvo tiež prešlo z ponuky hranatých kombi a sedanov na produkciu SUV a crossoverov, i keď dlhú dobu malo v ponuke len jeden či 2 takéto modely. S príchodom elektrických verzií C40 alebo EX30 sa však situácia mení.

Zákazníci dávajú prednosť SUV

V ponuke z bežných verzií zostávali len sedany S60, S90 a kombíky V60 a V90. Minulý mesiac však vo Veľkej Británii prestali ponúkať aj tieto modely (S90 teda už o pár mesiacov skôr). Ponuka sa tak zoštíhlila na C40, EX30, EX90, XC60 a XC90. U nás je situácia o niečo priaznivejšia. V ponuke sú aj sedany S60 a S90, kombi ale len menšie V60. Na niektorých stránkach som našiel aj V90 Cross Country, ale posledná aktualizácia bola k januáru tohto roka, čiže nie je to až taká hodnoverná informácia.

A aký je trend? Volvo tvrdí, že len samotné XC60 prekonalo predaje všetkých sedanov a kombi na tamojšom trhu o 70 %. Budúcnosť, aspoň „na ostrovoch“, je teda jasná v podobe elektrických SUV a crossoverov. Bežné plug-in hybridné verzie by mali postupne tiež nahradiť čisto elektrické verzie.

Zdroj: Carthrottle, Volvo.sk