Továreň v Böllinger Höfe v Heilbronne, kde sa desaťvalcový nemecký superšport produkuje, mala zastaviť svoje linky už koncom roka 2023. Audi však prekvapivo model R8 predáva ďalej. Domáce médiá preto začali pátrať, ako je to možné.

S otázkou na vedenie Audi sa obrátila internetová stránka Automobilwoche, ktoré vzápätí potvrdilo, že sa výroba v skutočnosti ešte nezastavila a bude pokračovať ďalšie tri mesiace.

Ešte máte šancu

Dôvodom je samozrejme dopyt a z toho vyplývajúce slušné zisky. Audi už oznámilo, že po roku 2026 prestane na trh uvádzať nové modely poháňané spaľovacími motormi. A aj preto sú vozidlá tejto značky práve s klasickou technikou momentálne populárne.

Príkladom môže byť dopyt po Audi TT v Spojených štátoch. Kým v roku 2022 sa ich predalo 516 kusov, vlani o kupé a roadster prejavilo v USA záujem 725 zákazníkov. Ešte lepšie dopadla R8. Predvlani si desaťvalcový model objednalo 314 Američanov, v roku 2023 (aj kvôli ohlásenému koncu) však automobilka na tomto trhu zaznamenala 631 registrácií.

O konci Audi R8 sa pritom hovorí už od roku 2019, keď ho potvrdil vtedajší šéf značky Bram Schot. Na výročnej konferencii vtedy oznámil, že firma potrebuje vytvoriť priestor pre nové elektrické modely, pričom už e-tron GT prevzal časť kapacity továrne v Böllinger Höfe, kde sa R8 vyrába.

zdroj: Audi, Automobilwoche