Prídu tvrdé sankcie pre arogantných vodičov?

„Každý deň máme na Slovenských cestách mŕtveho vodiča alebo ťažko zranené osoby. Arogantnosť slovenských vodičov presiahla všetky medze,“ popisuje prezident asociácie Žltý Anjel Assistance Marián Ürge. Navrhuje preto zmeniť zákony tak, aby tresty pre motoristov boli tvrdšie, aby bolo na Slovensku nainštalované množstvo radarov posielajúcich vodičom automatické sankcie a aby sa veľmi prísne nazeralo na vodičov jazdiach pod vplyvom alkoholu.

Podľa Ürgeho by sme sa mali pozrieť do iných krajín a inšpirovať sa napríklad v Rakúsku, kde systém funguje lepšie. Na druhej strane však platí, že práve v Rakúsku sú napríklad pokuty za rýchlu jazdu často nižšie ako u nás a krajina má zavedenú aj istú mieru tolerancie alkoholu za volantom - hranica alkoholu v krvi však nesmie presiahnuť 0,5 promile. Na Slovensku máme už dnes nulovú toleranciu.

Ürge zdôrazňuje, že dôležitá je vysoká miera rešpektu policajtov na cestách, ktorú nie je možné dosiahnuť bez prísnej legislatívy. Spustená bola aj internetová petícia ohľadom trestov za dopravné priestupky. Úpravu pravidiel si vie predstaviť aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý zareagoval nasledovne: "Ja som za absolútne nulovú toleranciu alkoholu za volantom, takže vítam túto iniciatívu."

Zdroj: SITA / foto: cz.depositphotos.com