Smie vodič v kolóne, alebo v križovatke na červenej používať mobil?

„Vodič je povinný venovať sa vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke,“ vysvetľuje Tomáš Vrábel, zástupca riaditeľa odboru slovenskej dopravnej polície s dovetkom, že rovnaké pravidlo „platí aj v prípade, ak čaká na zelenú“.

„Nesledovanie situácie v cestnej premávke, ktoré je často zapríčenené tým, že vodič obsluhuje mobilný telefón, patrí medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd,“ uviedol Tomáš Vrábel z prezídia policajného zboru. Zo zákona totiž vyplýva, že za vedenie vozidla sa považuje aj státie v križovatke, alebo v kolóne. Nie je to parkovanie.

Mobil za volantom a dáta nehodovosti

Štatistiky z minulého roku hovoria jasnou rečou: porušenie povinnosti vodiča viedlo k dopravným nehodám najčastejšie, takýto prehrešok zohrával úlohu až pri 48 % nehôd na území Slovenska.

Aj v kontexte týchto čísel pristúpil štát k zmene a pokuty za používanie mobilu za jazdy pre šoférov sa zvyšovali relatívne nedávno. V blokovom konaní dosahujú maximálne 150 eur a v správnom konaní ide o sumu do 300 eur, teda dvojnásobok. Navyše platí, že telefón za volantom je závažným dopravným priestupkom a hrozí zaň v konečnom dôsledku až odobratie vodičského preukazu.

Zdroj: Facebook – Polícia SR, Startitup.sk / foto: cz.depositphotos.com