Inšpirácia z Talianska

Sedem z deviatich hlavných miest spolkových krajín Rakúska chce pritlačiť na pílu a "upokojiť" dopravu prostredníctvom automatizovaných kontrol vjazdu a vstupu. Informuje o tom portál Heute.at.

Podľa generálneho tajomníka rakúskej Asociáce miest Thomasa Weningera chcú mestá zabezpečiť, aby ich vnútorné, centrálne časti zostali čo najviac vyprázdnené od áut vstupujúcich „bez oprávnenia“. V praxi to znamená, že samosprávy by blokovali typicky všetkých okrem domácich vrátane výnimky pre zásobovanie obchodov či iné vybrané vozidlá určené mestom na základe celospoločenského záujmu.

Rakúšania sa chcú inšpirovať v Taliansku. „Takmer v každom talianskom meste existuje ‚zóna s obmedzenou premávkou‘ (Zona a traffico limitato/ZTL),“ odkazuje Harald Ludwig, zástupca starostu St. Pöltenu.

Viedeň, Graz aj Salzburg spájajú sily

Celkom 24 miest v Rakúsku požaduje automatizované vstupné a výstupné kontroly vozidiel podľa vzoru Talianska. Viaceré z nich sa nachádzajú blízko Slovenska.

Konkrétne ide o sedem hlavných miest spolkových krajín: Viedeň, Graz, Salzburg, St. Pölten, Linz, Bregenz a Innsbruck (chýbajú len Klagenfurt a Eisenstadt). K iniciatíve sa pridali takisto mestá Baden, Braunau, Bruck an der Mur, Korneuburg, Krems, Leoben, Leonding, Liezen, Lustenau, Murau, Ried im Innkreis, Strasshof an der Nordbahn, Villach, Voitsberg, Wiener Neudorf, Wiener Neustadt a Wolfsberg.

V súčasnosti môže rakúska polícia monitorovať opatrenia na reguláciu dopravy, ako je napríklad zákaz vjazdu, avšak len náhodným spôsobom – napríklad vtedy, keď konkrétneho motoristu prichytí priamo pri čine. Zodpovedajúca legislatívna novela týkajúca sa digitalizovaných, automatických kontrol by vraj v tomto smere priniesla významný pokrok. Rakúske mestá chcú totiž svoje opatrenia postaviť na účinnom a efektívnom dohľade s rizikom sankcií pre previnilcov.

Zdroj: Heute.at / foto: Gansel