Taliansko proti prehnanému turizmu: Obmedzí panoramatické cesty?

More, jazero, hory... Taliansko ponúka dovolenkové miesta pre každého. Krajina však vo všeobecnosti bojuje so záplavou návštevníkov. V niektorých lokalitách je turizmu skrátka priveľa.

Na krásne výhľady a malebné scenérie lákajú návštevníkov-motoristov aj panoramatické cesty, ktorí sa na nich vozia autami, bicyklami motorkami. Na mnohých miestach je však návštevníkov priveľa. Taliani tomu teraz chcú zabrániť a v prípade sú nové zákazy, resp. minimálne výrazné obmedzenia premávky.

Samotná téma pritom nie je úplne nová: už roky sa vedú spory o tom, čo má Taliansko urobiť predovšetkým v obzvlášť preťažených oblastiach. Príkladom sú Dolomity a tamojšie priesmyky, napríklad alpský priesmyk Sellajoch, kde ešte v auguste 2022 napočítali celkovo 4 160 vozidiel – za jediný deň.

Premávka v takej intenzite stresuje nielen miestnych obyvateľov, ale aj zvieratá a rastliny v regióne. Preto vo viacerých častiach krajiny presadzujú projekt tazkvaných nízkoemisných zón. Zámerom je drasticky znížiť podiel áut turistov na celkovom objeme dopravy. Nahradiť ich má viac autobusov, lanoviek a bicyklov. Vodiči, ktorí pravidlá porušia, budú riskovať pokuty.

Má to však háčik: Podľa talianskych zákonov nemožno zaviesť mýto pre autá "jednotlivo", teda na nižšej regionálnej úrovni. Úprava pravidiel cestnej premávky, ktorú ešte musí schváliť tamojší senát, má priniesť zmeny. Tým sa nové obmedzenia motoristov stanú do budúcna realistickejšími – napríklad v oblastiach, ktoré sú zapísané do svetového dedičstva UNESCO.

Na dotknutých cestách by sa naďalej nemalo byť žiadne mýto. Regionálni úradníci by však napríklad určovali počty vozidiel, ktoré majú vjazd na tú-ktorú cestu povolený. Nejde pritom len o Dolomity, ale rovnako napríklad aj cestné komunikácie pri Cinque Terre v Ligúrii. Tie sú ďalším adeptom na zavedenie zákazu, resp. obmedzení pre autá.

Zdroj: Merkur.de