Požiadavky na oficiálne zhabanie auta napokon neboli splnené. O auto tak motorista prišiel v tomto prípade len dočasne. Cestní piráti, ktorým je auto zabavené, totiž môžu za určitých podmienok dostať vozidlo späť.

Mladík, ktorému bol pôvodne skonfiškovaný jeho Volkswagen Scirocco 3. marca kvôli jeho rýchlej jazde, ho medzičasom získal späť. U vodiča neboli naplnenné všetky podmienky na úradné zaistenie vozidla.

Z dôvodu extrémneho prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti bol vodičovi predbežne zadržaný vodičský preukaz. Nateraz nie je známe, akú dostal, resp. dostane finančnú pokutu, ktorej sa isto tiež nevyhne. Motorista údajne vážne ohrozil bezpečnosť cestnej premávky aj tým, že vchádzal do cesty iným vozidlám a prudko menil jazdný pruh.

Keďže prekročil maximálku o viac ako 60 km/h, zároveň bolo dočasne skonfiškované jeho auto a čakalo sa na ďalší postup, či oň príde definitívne.

Rozuzlenie: Cestný pirát dostal auto naspäť

Definitívne prepadnutie vozidla štátu sa však nekonalo. Nebola totiž splnená podmienka, ktorá hovorí, že vodičovi by musel byť zároveň v prechádzajúcich štyroch rokoch zadržaný vodičský preukaz. Ak by však prekročil najvyššiu povolenú rýchlosť v obci o viac ako 80 kilometrov za hodinu, už by táto podmienka neplatila a o auto by natrvalo prišiel.

Cestný pirát si tak mohol vydýchnuť. Vozidlo si prevzal po uplynutí 14-dňovej lehoty predbežnej konfiškácie. Na túto možnosť ho mal upozorniť jeho právny zástupca. Mladík vraj potom auto rovno predal.

Ak vozidlo, s ktorým bol motorista pristihnutý, patrí niekomu inému alebo ide o auto na leasing, v takom prípade nemôže byť vyhlásené za natrvalo prepadnuté. Do dokladov vozidla však rakúski úradníci zapíšu doživotný zákaz šoférovať predmetné auto. Rovnako je možné takéto vozidlo dočasne zabaviť na 14 dní, ako sa to stalo v prípade popísanom vyššie.

Zdroj: Standard.at / foto: cz.depositphotos.com