Od daného prípadu ubehli viac než dva roky. Konečne však poznáme vysvetlenie. Úrad prokurátora Spojených štátov amerických pre okres Vermont totiž vzniesol obvinenia voči 32-ročnému Michalovi A. Gonzalesovi z prečinu podvodu. Práve Gonzales mal byť hlavným aktérom v prípade zhorenej Tesly, no pozadie príbehu je vraj oveľa širšie. 

Zneužil nákupný systém Tesly

V období medzi septembrom 2018 a januárom 2021 si Gonzales zakúpil päť áut značky Tesla v celkovej hodnote 607 000 dolárov, pričom pochádzali z rôznych pobočiek automobilky (New Jersey, New York, Massachusetts, Florida a Tampa). Za každé auto zaplatil zálohu 2 500 dolárov. Následne zriadil elektronické prevody na zaplatenie zvyšku ceny auta, avšak buď z fiktívnych účtov alebo z účtov s nedostatočnými finančnými prostriedkami. Potom si jednotlivé modely prevzal. To však ešte Tesla netušila, že finálna platba za auto zlyhala a peniaze k nim neprišli. Gonzales takto získal päť Tesiel pričom za každú zaplatil len 2 500 dolárov. Autá následne predal či už do bazárov alebo jednotlivcom a mohol sa tešiť zo zisku. 

Prečo teda zhorela Tesla Model X?

Nuž, daný podvod sa mu dokonalo vydaril pri prvých štyroch vozidlách. Piatym bol práve Model X, ktorý si prišiel vyzdvihnúť na pobočku v Tampe. Pre chýbajúcu platbu mu však tentoraz nevystavili potvrdenie o kúpe. Teslu tak nemohol prepísať na seba a následne na človeka, ktorému by Model X predal. Auto sa tak stalo v podstate nepredajným. (V hlave mi však vŕta, ako je možné, že mu Tesla umožnila s autom odísť, napriek tomu, že im neprišla platba a nevystavili mu ani potvrdenie o kúpe?).

Gonzales sa následne rozhodol Tesly Model X zbaviť a tak auto zobral na zamrznuté jazero a pravdepodobne ho aj sám zapálil. Kuriozitou je, že sa aj z tohto snažil vyťažiť maximum. Od poisťovne totiž žiadal vyplatenie odškodnenia. Tvrdil, že bol na rybách, následne počul nejaký zvuk a auto samovoľne vzbĺklo. Poisťovňa mu však nevyplatila ani cent, nakoľko sa nezúčastnil výpovede pod prísahou. 

Podvodník už je v rukách polície a čaká ho prvé vypočúvanie. Čelí piatim obvineniam za držanie a predaj kradnutých motorových vozidiel, pričom za každé jedno auto mu hrozí až 10 rokov vo väzení.  

Zdroj: electrek.co