Sú starší vodiči na cestách nebezpeční?

Predstavte si nasledovnú situáciu: Rozhodnete sa predĺžiť váš vodičský preukaz pred koncom platnosti a povedia vám, že je nutné vyplniť tlačivo o zdravotnej spôsobilosti predtým, ako (staro)nový vodičák skutočne získate. Takto nejako by to mohlo v krajinách Európskej únie vyzerať, ak by v Bruseli prešiel nový návrh a týkať by sa mal aj Slovenska.

Ide zjavne o kompromis voči povinným zdravotným prehliadkam pre starších vodičov nad 70 rokov, voči ktorým boli mnohé krajiny skeptické a rôznili sa aj názory odborníkov. Aj voči riešeniu v podobe formuláru sa však vzniesla vlna kritiky, a to rovno z Nemecka, najľudnatejšej krajiny únie.

Či sa podarí vylepšiť bezpečnosť európskych ciest vypisovaním dotazníkov postavených na vlastnej zodpovednosti jednotlivca, je otázne.

Nemecký spolkový minister dopravy Volker Wissing sa vyjadril jasnou rečou. Podľa jeho názoru sú formuláre zbytočné a vidí vraj aj dôležitejšie úlohy, ktorým by sa mali úradníci venovať. „Ide len o odbavovanie formulárov bez zvýšenia bezpečnosti na cestách,“ odkázal a dodal: „Nechcem sa zapájať do vytvárania v zbytočnej byrokracie v čase, keď beztak hrozí, že nás byrokracia zadusí.“

Na finálne pravidlá a ich priamy vplyv na slovenskú legislatívu – vrátane toho, koho presne a v akom rozsahu sa budú týkať – si musíme počkať, no pozornosť sa nateraz odkláňa od sprísňovania zdravotných prehliadok smerom k novému formuláru.

Čo si o ňom myslíte? Podeľte sa o svoj názor v diskusii.

Zdroj: rnd.de